Att ta det onda med det goda.

  • Post author:
  • Post category:Bloggen
Det gode med det onde.

I mitten av 90-talet sändes den eminenta skräckserien Riket av Lars von Trier. För de som fortfarande kan dra sig till minnes så avslutades varje avsnitt med att Lars von Trier iförd en sliten smoking uppmanade tittarna att komma ihåg devisen om ” at tage det gode med det onde.”

Det var många som kände att Sverigedemokraternas intåg i riksdagen lade sorti på stämningen under valnatten. Både det faktum att Alliansen förlorade sin majoritet och att ytterliggare ett ickeliberalt parti tog plats i riksdagen, bidrog till att minska glädjen över ett annars historiskt val.

Det kan därför vara på sin plats att minnas von Triers uppmaning när man nu ser den växande trenden att från massmedias sida att belysa de höga partibidragen som alla vi skattebetalare står för. I DN kan man idag läsa den senaste granskningen av dessa. Att Sverigedemokraterna lyckas håva in 223,5 miljoner kronor tack vare sin representation i kommuner, landsting och riksdag under denna mandatperiod är tydligen vad som krävs för att frågan skall tas upp.

Redan när SD tog plats i kommunerna kom rapporter om att de mottog skattefinansierat partistöd, men uppenbarligen var det för lågt för att skapa debatt. Kort efter valdagen började skriverierna om att SD:s intåg i riksdagen var rena jackpoten för partiets ekonomi. Idag framkom deras planer på att utnyttja ett kryphål i regelverket för att slussa över pengar som är tänkta gå till partiernas verksamhet lokalt till central nivå.

Det humoristiska i samanhanget är att det knepet tidigare används av både M, FP och KD men då utan att väcka någon debatt. Så förhoppningsvis kan allt detta bidra till att vi kan ifrågasätta vårt märkliga system där alla ska vara med och bidra ekonomiskt till politiska partier så fort de blir representerade i en folkvald församling, vare sig vi delar deras åsikter eller ej.