Glädjedödare & Moralister – Ni kan dra åt helvete

  • Post author:
  • Post category:Bloggen

Imorgon är det valborg eller som vi säger här nere i Lund; Siste April. Det innebär givetvis att det skall ätas sill till frukost, annordnat av den utmärkte föreningen Ateneum (är du i Lund är det bara att dyka upp kl 10 i Lundagård för en bit mat och gemyt). Sedan blir det för de flesta studenter ett tag i stadsparken då man hänger sig åt olika former av fysiska njutning som ofta innehåller alkohol.  Men det är numera stopp för champangegalopperna, en av tidigare års höjdpunkter. Likaså är Systembolaget stängt för allmänhetens lidande.

Korken i taket!
Korken i taket!

Att hacka på folk som dricker alkohol och inte har några problem har blivit mera populärt.  Som tur är finns det de som slår tillbaka, som Dick Erixon. Att lägga sig i folks leverne är en ständigt växande politisk näring som viceordförande emeritus Jordahl tidigare varnat för.  Även den nobelprisbelönade ekonomen Gary Becker står stark i dessa frågor och försvarar rätten för alla att få äta sin snabbmat, även om de råkar ha något kg extra på magen.

Det är inget snack om att folk gör mycket dumt på fyllan och det vore väldigt lämpligt om alla studenter som imorgon kommer besöka stadsparken i Lund kunde tänka på att ta med sig sitt skräp och akta blommorna. Men samtidigt måste samhället bevara medborgarnas frihet, även då vi gör lite tokiga grejer och inte är helt perfekta robotar. För vem kan egentligen bedöma hur mycket glädje morgondagens fest kommer att frambringa, hur många vänner som får träffa och njuta av varandra? Och likaså hur många goda idéer som kläcks av dessa mänskliga möten och hur många kärlekspar som äntligen vågar ta kontakt med varandra då de har fått sig lite mod av promillen.

Politiker kan, tack och lov, inte se in i våra hjärnor och mäta våra nyttonivåer. Alltså gör de lämpligast i att ge oss så mycket frihet som möjligt, så skall vi nog lösa det ganska bra själva. För ett exempel på hur roligt folk kan ha bifogas detta klipp ifrån siste april 2007, då jag själv jobbade på Östgöta Nations champangegalopp. Botten upp, kamrater!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dJzWODKIwwU]