“Ett universitet ska konkurrera med kvalitet – inte fribiljetter” SVT 20/9-2013

  • Post author:
  • Post category:Press

Victoria Nilsson och Alexandra Ivanov skriver en replik på Hannes Hervieu (CS) och Erik Arroys (SFS) artikel.

Ett universitet ska konkurrera med kvalitet – inte fribiljetter

 

victoria-nilssonalexandra720
Bild från Svt.se
Publicerad 20 september, 2013 – 11:15

STUDIEAVGIFTER Att de utländska studenterna minskat med 79 procent på svenska lärosäten sedan studieavgifterna infördes, visar att vår enda konkurrensfördel verkar ha varit att utbildningarna var gratis. Våra högskoleutbildningar måste bli bättre – och ett bra steg på vägen är göra lärosätena mindre toppstyrda av politiker. Det skriver Victoria Nilsson och Alexandra Ivanov, Fria moderata studentförbundet, i en replik till Hannes Hervieu, Centerstudenter, och Erik Arroy, Sveriges Förenade Studentkårer.

Det är dags att ta bort studieavgifterna för studenter utanför EES, skriver Hannes Hervieu från Centerstudenter och Erik Arroy från Sveriges Förenade Studentkårer på SVT Debatt. Och visst är det riktigt att antalet utländska studenter minskat sedan avgifterna infördes.

Men lösningen är inte att ta bort avgifterna – utan snarare att höja kvalitén på våra högskolor.

Att andelen utländska studenter minskat kraftigt ger en tydlig signal om att svenska universitet och högskolor inte håller måttet. Tappet på 79 procent av de utländska studenterna visar att vår enda konkurrensfördel verkar ha varit att utbildningarna tidigare varit gratis. Den avgiftsfria högskolan lockade helt enkelt till sig en andel studenter som inte överensstämde med den egentliga efterfrågan.

Naturligtvis smärtar det att se vår högskola få ett sådant underbetyg. Men det visar också på vikten av att höja utbildningarnas kvalitet i stället för att, som Centerstudenter och Sveriges Förenade Studentkårer förespråkar, ta den enkla vägen och sopa problemet under mattan.

Regeringen har föreslagit att fler högskolor och universitet ska kunna övergå från att vara myndigheter till att bli privata stiftelser, precis som Chalmers Tekniska Högskola och Handelshögskolan i Stockholm. Det är ett bra steg på vägen för att ge oss en större mångfald av självständiga lärosäten av hög kvalitet som inte toppstyrs av politiker. Vidare bör universitet och högskolor uppmuntras att göra en översyn av de studieavgifter som de satt för studenter utanför EES.

Att så många väljer bort att studera i Sverige handlar också om att priset inte är marknadsmässigt – utan alldeles för högt i förhållande till vad vi kan leverera. I dagsläget kostar det mellan 90 000 och 140 000 kronor att studera ett år på Stockholms Universitet. Jämförelsevis kostar det 150 000 kronor för en student utanför EES att läsa ett år vid London School of Economics, ett av världens bästa universitet med inte mindre än 16 nobelpristagare.

Problemen med kvalitén på våra högskolor löses inte över en natt. Men förhoppningsvis går det åt rätt håll med reformer som ökar akademins självständighet och flexibilitet. Avsaknaden av utländska studenter kan avhjälpas dels med en höjning av vår kvalitet, men också med en översyn av prissättningarna på de olika kurserna.

Det kanske kommer dröja ett tag innan ett svenskt universitet kan stoltsera med den ena nobelpristagaren efter den andra. Men vi kommer aldrig att ta oss dit genom att endast konkurrera med att vara gratis.

Victoria Nilsson, ordförande för Fria moderata studentförbundet
Alexandra Ivanov, vice ordförande för Fria moderata studentförbundet