You are currently viewing “Försvaret, var god dröj…”

“Försvaret, var god dröj…”

  • Post author:
  • Post category:Press

Från SvD den 23 april 2013.

Försvaret, var god dröj…

“Står ryssen i din bakgård? Tryck 3.” Fria moderata studentförbundet driver i en Facebookkampanj med Försvarets begränsade öppettider efter SvD:s avslöjanden att inga piloter var i tjänst när Ryssland gjorde en övning mot svenska mål under påskhelgen.

FOTO: GRAFIK: ALEXANDER RAUSCHER/FOTO: AP

23 april 2013 kl 20:20 , uppdaterad: 24 april 2013 kl 10:22

Den som ringt till Fria moderata studentförbundets växel under tisdagen har kommit till en automatisk telefonsvarare med meddelandet: ”Välkommen till Försvarsmakten för konungariket Sverige. Vi har öppet måndag–torsdag 9–17, fredag 9–15. Lördag–söndag samt övriga helgdagar stängt”. Därefter följer att antal ironiska knappval, som ”Frågor gällande förlusten av Gotland och Gotska sandön? Tryck 2” eller ”Står ryssen i din bakgård? Tryck 3.”

Via en kampanj på Facebook, ”Försvarets hotline”, sprids numret.

SE RYSK VIDEOPARODI Svensk minister hånas

SvD ringer upp Victoria Nilsson, ordförande för Fria moderata studentförbundet.

Vad vill ni uppnå med detta?

– Vi vill uppmärksamma försvarsdebatten och de uppenbara problem som försvaret har. Vi såg det senast med de ryska bombplanens övningar över Östersjön, ÖB:s uttalande om att vi kan försvara vårt land på en plats i en vecka och liknande uttalanden.

Är det verkligen rätt läge att håna det svenska försvaret?

– Vi hånar inte Försvaret, men vi använder humor för att resa frågan. Det handlar inte om att vi vill kritisera Försvaret utan försvarspolitiken.

Är Fria moderata studentförbundet lite mer ”Moderat classic” än nymoderat i försvarsfrågan?

– Det vet jag inte, vi är mer en liberal tankesmedja, så det finns väldigt många åsikter i förbundet. Men det här är en klassisk fråga för oss, och det har inte varit så många andra ungdomsförbund som uppmärksammat den. Vi kände att det är ett kul sätt att nå ut.

Så tillbaka till invasionsförsvaret?

– Jag tänker absolut inte att vi ska återgå till det gamla invasionsförsvaret på 1980-talet när vi hade hundratusentals man i beredskap men som inte var så kvalificerade. Vi vill ha ett specialiserat, bra och aktivt försvar.

Planerar ni några fler studentikosa upptåg med anledning av försvarsdebatten?

– Vi gör lite studentikosa kampanjer då och då. Vi har som plan att följa upp den här med mer seriösa debattartiklar om vilken väg vi tycker att försvarsdebatten ska gå. Det är orimligt att fortsätta att säga att allt är lugnt, ingen fara, det finns beredskap, när det gång på gång visar sig att så är det inte. Och också ställa frågan om det är rimligt att Ryssland är ute och flyger och vi inte kan skicka ett enda plan medan Nato gör det, det är pinsamt.

Meddelandet når alla som ringer er växel, tänk om någon tar det på allvar?

– Meddelandet är en del av kampanjen, ett sätt att skoja lite och tänka oss en situation långt, långt i framtiden där Försvaret är så nedmonterat att allt som finns är en liten telefonväxel som medborgarna kan ringa när de anfalls av utländsk makt.

Och om någon faktiskt vill nå Fria moderata studentförbundet då, hur gör de?

– Det går att mejla oss. Eller kontakta oss via Facebook.