I frihetens tjänst sedan 1942

Fria Moderata Studentförbundet är ett förbund av konservativa och liberala studentföreningar vid Sveriges universitet och högskolor. Studentförbundet grundades 1942 och är därmed Sveriges äldsta studentförbund.

Medlemsföreningarna och förbundet är partipolitiskt obundna och undviker att ta ställning för något särskilt politiskt parti. Vi ställer heller inte upp i några val. Vi är ett allmänborgerligt studentförbund, och i våra medlemsföreningar finns ett bredd av ideologiska uppfattningar och politiska bakgrunder.

 

Vår historia

Vår långa historia i kombination med värnandet av det ideologiska samtalet ger oss möjligheten att erbjuda våra medlemmar både akademiskt studentikosa traditioner och ett forum för en öppen politisik-filosofisk diskussion. I över 80 år har vi samlat studenter från hela borgerligheten. Här möts personer som vill utmana både sig själva och sina argument.

 

Där argumenten är viktigare än åsikterna, debatten viktigare än besluten och det ideologiska utbytet viktigare än det strategiska.

 

Studentförbundet beskrivs ofta som en idépolitisk tankesmedja, och en plantskola för ledande politiker och opinionsbildare. Bland dessa återfinns tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt, tidigare finansminister Anders Borg, astronauten Christer Fuglesang, Sveriges Radios vd Mats Svegfors och redaktören PJ Anders Linder, för att nämna några. Många av de politiska frågor som under åren debatterats inom – och drivits av – studentförbundet har sedermera också omsatts i verkliga politiska beslut.

 

Vår verksamhet

Kärnan i studentförbundets verksamhet är de lokala medlemsföreningarna runt om i landet. Där anordnas talarkvällar, pubrundor, sittningar och mycket mer. Det är genom den lokala verksamheten som förbundet får sin livskraft. Förbundet bedriver även nationell verksamhet för föreningarnas medlemmar, i form av förbundsseminarier, utbildningar och resor. Det finns också möjlighet att engagera sig i förbundets internationella verksamhet, som sker genom våra internationella samarbetsorganisationer.

Förbundets medlemmar får möjlighet att möta framstående politiker, samhällsdebattörer och opinionsbildare. Genom förbundets tidskrift Svensk Linje, som ges ut fyra gånger om året, ges medlemmarna möjlighet att vässa sina skrivfärdigheter samtidigt som de når en bred skara läsare – från aktiva medlemmar till ledande politiska beslutsfattare, debattörer och skribenter.

 

Organisationen

Studentförbundet består av en sammanslutning av studentföreningar vid Sveriges universitet och högskolor. Tillsammans utgör ordföranden för föreningarna studentförbundets styrelse –  ordföranderådet. Den nationella verksamheten leds av presidiet.

En gång om året samlas medlemmarna i föreningarna till representantskap. Representantskapet är Fria Moderata Studentförbundets högsta beslutande organ och består av 50 ombud från de anslutna föreningarna. På representantskapet behandlas presidiemotioner och motioner från enskilda medlemmar. Det är även under representantskapet som presidiet väljs. Traditionellt besöks representantskapet också av en eller flera talare. Vi firar naturligtvis studentikost med sittningar på kvällarna. Utöver ombuden brukar gäster, som kan vara föreningsmedlemmar utan mandat, eller vänner från våra internationella systerförbund, också delta.

Ordföranderådet, som utgörs av föreningarnas respektive ordförande, är formellt studentförbundets styrelse, medan presidiet, bestående av förbundsordföranden och fyra vice ordförande, utgör verkställande organ. Ordföranderådet träffas vanligtvis en gång per termin, för att fatta beslut om förbundets verksamhet. Presidiet ansvarar för förbundets löpande centrala verksamhet, bland annat genom att arrangera nationella evenemang och genom att ta aktiv del i den allmänna debatten genom debattartiklar och rapporter.

Studentförbundets kansli bemannas av förbundssekreteraren, som ansvarar för administration och ekonomi. Förbundssekreteraren leder flera av förbundets större projekt, såsom resor representantskap. Därtill bistår kansliet presidiet och föreningarna i deras arbete. Kansliet har haft olika storlek och sammansättning historiskt.

Presidiet utser även sekreterare inom olika områden. Den internationella sekreteraren leder internationella kommitténs arbete och ansvarar för förbundets relationer med samarbetsorganisationer och systerförbund runt om i världen. Därtill har förbundet även haft sakpolitiska sekreterare inom olika områden.

Förbundet har en lång tradition och ett nyckelord i Fria Moderata Studentförbundet är kontinuitet. Det gäller såväl kampanjernas utseende som den organisationskultur som många generationer studentförbundare byggt upp och utvecklat. Vårt seniorskollegium, där tidigare förtroendevalda och kanslianställda ingår, bygger broar mellan generationerna och delar med sig av erfarenhet till förbundets verksamhet.

Vill du veta mer om studentförbundet?

Hitta din förening och besök ett av våra evenemang

fmsf logga