Belöna Lukasjenko är dålig politik

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Europas sista diktatur – Vitryssland – ligger inte så långt borta. Ett par timmars flygresa bort befinner du dig i ett land som helt missat att Berlinmuren föll. I Vitryssland pågår förtrycket. Oppositionella fängslas och försvinner. Makten är samlad hos diktatorn Aleksandr Lukasjenko och hans närmaste. Trots att inget i grunden förändrats väljer nu EU att belöna diktatorn genom att ta bort förbudet för honom och några av hans män att resa in i EU.

EU-länderna har i många år hittills valt att isolera Lukasjenko och hindra honom och hans hejdukar att fritt resa i Europa, precis som han ofta hindrar sina landsmän från detsamma. Denna sanktion har nu hävts av EU:s utrikesministrar. Det är en dålig politik som knappast snabbar på processen mot demokrati i Vitryssland eller minskar förtrycket. Tvärtom riskerar det att stärka regimen då de ser att de blir belönade utan att själva behöva göra några verkliga eftergifter. Det val som arrangerades i Vitryssland 28 september i år, där vissa oppositionella på nåder tilläts ställa upp kantades av oegentligheter. Inga som inte tillhör regimen valdes in i parlamentet och valobservatörerna som befann sig i Vitryssland dömde ut valets legitimitet.

EU och EU:s utrikesministrar borde tänka om och återinföra reseförbudet för Aleksandr Lukasjenko och de övriga regimtopparna i Vitryssland. Det är en dålig politik att belöna diktatorer.

Fredrik Saweståhl
Internationell sekreterare
Fria Moderata Studentförbundet

Publicerad i b.la
Sydsvenskan, Extra Östergötland och Norra Västerbotten