Höstens prioriteringar

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Höstens budget skall snart manglas fram och alla vill ha något till sig själva. Moderaterna ville ha ett fjärde jobbskatteavdrag, Kristdemokraterna vill ha sänkt skatt för pensionärer och Centern vill ha sänkt arbetsgivaravgift. Vad folket i Folkpartiet vill ha verkar däremot höljt i dunkel.  Givet en krympande budget verkar det inte finnas tillräckligt med pengar att genomföra allt som man vill och det kommer att bli intressant att se vad alliansen kompromissar sig fram till. Å ena sidan brukar Moderaterna som största och statsbärande parti få som de vill, å andra sidan kanske de så här inför valet vill ge mera möjlighet för de andra i alliansen att få igenom sina käpphästar. Några saker är dock viktigt att notera:

1. Det är alltid ett självändamål i sig att sänka skatten, även när det inte kommer ge stora ökningar i arbetskraftsutbudet. KDs önskan om mera pengar till de gråhåriga medborgarna skall inte förkastas bara för att pensionärerna bara kommer att konsumera mera istället för att arbeta mera. Givet den galenskap som var ATP finns det många idag som inte har stora inkomster och som skulle uppskatta sänkta skatter. Men samtidigt kanske det är viktigast just nu i kristider att verkligen sänka de mest skadliga skatterna. Som Ingerö påpekar är det faktiskt ingen extra straffskatt på pensionärerna bara för att man behållit det gamla skattetrycket och inte inkluderat dem i sänkningen.

2.  Bara för att arbetsgivarna betalar in en skatt så innebär det inte att bördan faktiskt inte kommer på de arbetande. Detta kallas för skatteincidens och är en av de mera roliga lärdomarna man får från sin första mikroekonomikurs.  Med andra ord är det en empirisk fråga om det faktiskt är arbetsgivarna som betalar skattedelen av arbetsgivaravgiften

Skatter skapar dödviktsförluster
Skatter skapar dödviktsförluster

(delar av den är en ren skatt, delar är inbetalningar till socialförsäkringsystemet). Att sänka arbetsgivaravgiften borde därmed inte ha så annorlunda effekt jämfört med ytterligare jobbskatteavdrag. Inte för att det vore något dåligt med sänkt arbetsgivaravgift, det vore sannerligen välkommet, men det gäller att ha fakta på sin sida. En fördel med sänkt arbetsgivaravgift är att det troligen skulle minska kostnaderna för kommuner och landsting, så de får möjlighet att sänka sina skatter som ju är de som drabbar låginkomsttagare värst. Fast det är förstås en möjlighet att de bara använder sina extra inkomster till allmänna tokigheter istället.

3. Sverige har fortfarande tokigt höga marginalskatter. Förvisso har tröskeln höjts för de som betalar statlig inkomstskatt, men det vore fortfarande en väldigt lämplig reform att helt avskaffa såväl värnskatt som statlig inkomstskatt. De inbringar väldigt små summor till statskassan och ställer bara till med ekonomiska bekymmer. Förvisso kommer det vara obekvämt i början av debatten att ha “gynnat de rika”, men på sikt kommer det att löna sig.

4. Det är förstås lite osexigt att snacka om skatter som folk knappt vet finns, men det är ändå viktigt att komma ihåg att bolagsskatten är en av de mera skadliga skatterna vi har i Sverige. Let’s get rid of it!

FMSF önskar alliansen lycka till i de kommande förhandlingarna, må mesta skattesänkning vinna!