Talking 'bout a revolution

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

et är öppen kamp för frihet i Ariernas land. I ett land där samhällsförändringar sällan sker moderat eller i sakta gemak börjar oddsen för en ny revolution sjunka i takt med att Mousavi går i direkt polemik med landets högsta ledning. Radarparet Ahmadinejad-Khamenei tycks lika bundis som förr, kritiken till trots. Khamenei uppvisar ett stycke bristande moralisk deduktionsförmåga när han skanderar att “Om det blir blodsutgjutelse så kommer protestledarna att hållas direkt ansvariga”. Inte för att hans renommé på området var oöverträffat sedan tidigare.

Crying at the doorsteps at those armies of salvation

I Iran innebär frälsningsarmén inte så många välmenande pensionärer med sparbössa och falsksång. Däremot finns basij i Iran, den religiösa polisen, vars uppgift till sin natur kan likställas svenska opinionsbildande myndigheter som JämO, men som i en diktatur grundad på Sharia får desto otrevligare konsekvenser. Syftet är i alla fall att övervaka medborgarna och ingripa mot alla former av beteende som inte bedöms vara politiskt korrekt. Till arbetsuppgifterna hör att arrestera felklädda kvinnor och ungdomar som vistas på gatan med medborgare av det motsatta könet, samt att plocka ner parabolantenner och andra kulturradikala hjälpmedel. Så här i revolutionstider gör de dessutom gemensam sak med Ansar-e Hizbollah i de brutala försöken att slå ned både uppror och deras demonstranter.

Wasting time in unemployment line

Inflationen ligger på 24,3% i år, 18% av befolkningen lever under fattigdomsgränsen och den officiella, öppna arbetslösheten, trots att staten styr alla viktiga industrier och branscher, ligger på 12,3% om man tror på den iranska staten och nästan det dubbla om man hellre sätter sin tillit till utländska bedömares forskning. Mixen av teokratisk diktatur och nationalisering av produktionsfaktorerna är alltså inte vägen till ekonomisk frälsning i alla fall. Med tanke på de enorma exportintäkter som Iran varje år får tack vare landets position som världens näst största producent av både naturgas (efter Ryssland) och olja (efter Saudiarabien) kan fattigdomssiffrorna till och med imponera som ineffektivitetsberättelse.

Sitting around waiting for a promotion

Av naturliga skäl är forskningen på området diffus och alla siffror osäkra men klart är att ett av Irans största problem rör landets utbredda korruption. I viss mening är korruption förvisso emellanåt av godo. Världsmedborgaren Staffan Heimersson har exempelvis vid mer än ett tillfälle lovordat mutornas oljande av det maskineri som antingen fungerar bestickande eller inte alls, och det är möjligt att Iran är en så illa fungerande regim att korruption är produktivitetshöjande. Det handlar ändå bara om ett sätt att avancera i jumbodivisionen. Regimen har även erkänt att det råder brist på utbildad arbetskraft trots att landet satsar relativt mycket på högre utbildning. Huruvida den informella eller utländska marknaden sväljer begåvningarna är däremot lite oklart.

Poor people gonna rise up and get their share/what's theirs

Iran har ett religiöst ledarskap som förtrycker sin egen befolkning, antingen redan har lyckats eller kommer om de inte aktivt förhindras att utveckla kärnvapen, förnekar förintelsen, stöttar anti-israeliska organisationer som Hizbollah och arbetar minutiöst mot världsfred. För alla som anser invasionen av Irak vara en återvändsgränd gällande demokratispridande har nu alternativet presenterats i öppen dager. Frågan som återstår är om de frihetliga strömningarna som vi nu ser skall uppmuntras av väst eller om folkrätten återigen skall tillåtas skörda sina offer. 1907 och 1979 är redan historiska årtal i Irans revolutionshistoria. Skall även 2009 bli det? Och vilken roll ska Sverige, EU och västvärlden spela? Och, på det moraliska planet än viktigare, vilken roll ska du själv spela?

<img class="aligncenter size-thumbnail wp-image-609" title="oklar främling" src="http://fmsf.files.wordpress.com/2009/06/oklar-framling.jpg?w=135" alt="oklar främling" width="135" height="150" /

zp8497586rq