Gratis wi-fi är slöseri, Trelleborgs Allehanda, 6/5

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Press

Gratis wi-fi ett slöseri med skattepengar

Trelleborg kommun deklarerade häromdagen att det nu är gratis att använda wi-fi i staden.

DEBATT

Under en ceremoni avtecknade kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) en skylt på rådhuset där det står att wi-fi nu är gratis.
Foto: Foto: Tomas Nyberg

 

 

Under en ceremoni avtecknade kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) en skylt på rådhuset där det till och med står att wi-fi nu är gratis. Men de moderata kommunpolitikerna verkar ha glömt både en och två saker kring information och kommunal kärnverksamhet.

När den nobelprisbelönte ekonomen Milton Friedman sade att ”det finns inga gratis luncher” menade han att ingenting är gratis utan att någon alltid måste står för slutnotan. I den bemärkelsen existerar inte gratis wi-fi utan vad som sker är att Trelleborgs skattebetalare kommer att finansiera det här via kommunalskatten. För oavsett vad kommunpolitiker tycks tro växer inte pengarna på träd – det är värde som skapas av hårt arbetande människor.

Politikerna informerar inte heller genom pressmeddelandet om vad spektaklet kostar kommunen. Men vi behöver bara titta till norra Skåne för att hitta kommuner som redan infört det. Helsingborgs politiker skickade förra året ut ett pressmeddelande och berättade att de lanserade ”gratis wi-fi”. Slutnotan hamnade strax under tre miljoner kronor och driftkostnaden uppgår enligt kommunalrådet Peter Danielsson (M) till ”några hundratusen kronor” per år.

Några mil österut hittar vi Hässleholm. De skickade precis ett liknande förslag på framtiden efter att kommunens it-chef uppskattade att det skulle kosta invånarna en till två miljoner kronor att installera och omkring fyra hundratusen per år i driftkostnader.

Naturligtvis går det att argumentera att nästan alla använder internet; överallt ser vi surfplattor, smarta telefoner och bärbara datorer. Däremot går det inte att argumentera att alla kommunens invånare kommer att ta del av det här experimentet som, liksom fallet Helsingborg, endast återfinns i Trelleborgs stadskärna.

Det finns även fik och restauranger som i dag erbjuder gratis wi-fi i Trelleborg.

Gratis i den bemärkelsen att företagen finansierar det med sina egna pengar från sin vinst. När politikerna nu blandar sig i med skattebetalarnas pengar påverkas företagarnas drivfjäder till att investera negativt. Varför ska de erbjuda dyrt wi-fi när kommunen serverar det på ett fat, direkt?

Det finns ingenting gratis bakom Trelleborgs wi-fi. Skattebetalarna kommer att betala medan politikerna tar åt sig äran för tjänsten. Det vore bra för framtiden om Ulf Bingsgård och Moderaterna i Trelleborg i stället påminde sig om innebörden av kommunal kärnverksamhet och skattebetalarnas pengar.

ALEXANDRA IVANOV, VICEORDFÖRANDE FRIA MODERATA STUDENTFÖRBUNDET