Att få välja skönhet är frihet

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Sydsvenskan kör i dagens tidning ett stort uppslag om att flera svenska plastikoperara sig för att förbättra sitt utseende. Framförallt flera äldre med stadd kassa väljer att ta bort de förändringar som naturen kommer med. Inget ont i det, folk har i alla tider ändrat sina utseenden med tatueringar, pirceingar osv. Att vi med ny teknik väljer andra metoder är inget märkligt.

Men ändå är tonen negativ. Vi har “orealistiska drömmar” (vad är poängen med att ha realistiska drömmar?) och alla vill visst se ut som tonåringar (men tonåringarna som plågas av acne och vill komma in på krogen vill nog inte det). 40 % av alla som förstorar brösten är visst missnöjda. Det innebär ju förstås att 60 % är nöjda, fler än vad som är nöjda med den nuvarande regeringen, trots det talar få om att avskaffa demokratin.

Undertecknande vill förstås inte uppmana någon genomföra ett ganska permanent ingrepp utan att först ha bestämmt sig, precis som ingen bör välja utbildning utan att noga ha tänkt igenom saken ordentligt. Men vi får aldrig förneka folk rätten att ändra sitt utseende. Det handlar inte bara om lagar, utan också om allmänhetens nedlåtande attityder. Som John Stuart Mill så klokt påpekat bör inte allmän opinon få förhindra folk att förverkliga sina visioner. Sydsvenskans artikel hjälper inte de som vill förändra sig men är oroliga för samhällets reaktioner.