You are currently viewing Frihetens träd måste stärkas

Frihetens träd måste stärkas

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Attacken i Paris är en attack på frihet och demokrati. Vi måste stå upp för de idéer vi vill skall vinna och inte ta något för givet: undvik tomma slag i luften och börja fundera på hur vi bemöter hotet.

Je suis Charlie. Det är viktigt att ta ställning. Vi som tror på det fria ordet och ser det som en förutsättning för demokrati måste visa att vi står upp för det vi tror på. Ingen annan kommer att göra det åt oss.

Partier, organisationer och personer som inte delar satirtecknarnas åsikter och som gladligen satt hela Charlie Hebdos redaktion bakom galler ropa nu att vi skall slå vakt om yttrandefriheten. Det är rätt och riktigt att fördöma våldet men fördöm bara det ni tror på att fördöma.

Det är enkelt att ta ställning när inget står på spel. Det räcker inte att byta profilbild på ett socialt nätverk eller som en organisation skriva ett pressmeddelande: var den förändring du vill se. Vi måste sätta press på politiker, skriv artiklar och visa att vi menar allvar. Nous sommes tous Charlie.

Vad är roten till det onda och hur bekämpar vi det? Det måste vara vårt utgångsläge. Unga män som vrålar »Gud är stor!« och i kallt blod mördar människor i Paris är ett litet uttryck för vad som sker i vår värld i dag. Det är en liten cell av en organism som dagligen förökar sig i – och utanför –Mellanöstern.

Thomas Jefferson kämpade tillsammans med vänner som Benjamin Franklin och James Madison för ett självständigt USA. Han sade en gång att »Frihetens träd måste från tid till tid stärkas av blodet från frihetskämpar och dess tyranner.«

Vi måste lära oss av historien och inte skapa mer död och förstörelse. Men vi måste vara beredda att möta det våld som nu terroriserar vår värld och öppet hotar frihet och demokrati. Vore det bra om samtliga europeiska länder kunde skicka specialförband till Syrien? Måhända. Det finns svar.

Vi vet att det inte finns demokrati utan frihet. Frihet att uttrycka sig, näringsfrihet och frihet att bestämma över sitt eget liv. Det måste vi stå upp för inom Europa men än mer utanför. Alternativet är att låta de mörka krafterna växa sig starkare. Det har gjorts tidigare och det är att stå på fel sida av historian. Je suis Charlie.

Läs dagens artikel från Reason på temat: “Je suis Charlie? – No you’re not or else you might be dead”