Hövdingsk tankevurpa

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Härom dagen kunde vi läsa på Newsmill från Zaida Catalán att skälet till att Gotlands numera före detta landshövding tvingades avgå var att hon är kvinna. Catalán konstaterar dock i samma artikel att beslutet om avgång är riktigt, så det är svårt att veta hur hon ska ha det egentligen.

Kvinna?

Nåja, samma tankevurpa gör nu även före detta landshövdingen i Kalmar län Anita Bråkenhielm på SvD Brännpunkt. Hon beklagar sig över att Samuelsson som kvinna har tvingats bort och styrker även sin tes om drabbade kvinnor med drevet mot Jämtlands tidigare landshövding Maggi Mikaelsson. Vad hon däremot “glömmer bort” att nämna är ju t.ex. den tidigare landshövdingen Sigvard Marjasin. Eller var drevet mot honom – han frikändes ju i rätten – berättigat just för att han är man?

Värt att nämna i sammanhanget är såklart också vårens tidigare storskandal i medierna kring Wanja Lundby-Wedin. Enligt Cataláns och Bråkenhielms tes borde hon ha tvingats att avgå, precis som LOs tidigare bas Stig Malm skulle ha suttit kvar. Märkligt att verkligheten visat sig fungera annorlunda än tesen kan tyckas.

Den öppet sinnade gör antagligen bättre i att göra sig fri från dylika föreställningar om könets påverkan på avgångsfrekvensen tills dess tillförlitlig forskning kan presenteras i ämnet. För när ett exempel på att en kvinna tvingats avgå presenteras, finns för det mesta ett motexempel på en man som råkat ut för samma sak.

Istället för att snöa in sig på en persons kön så gör nog de flesta klokt i att istället fokusera på dennes agerande och uttalanden. Hade Samuelsson eller t.ex. Maria Borelius valt en annorlunda mediestrategi, kanske den beryktade pudeln, hade de säkert kunnat sitta kvar. Precis som en del överlevare kanske tvingats bort om agerandet varit annorlunda, varför inte ta Gudrun Schyman med ett otal tramp i klaveret som exempel på det.

Fria Moderata Studentförbundets pågående jämlikhetsprojekt löper på som tidigare under året och under hösten kan den intresserade förvänta sig både en rapport i ämnet, en “kick off” samt en kampanj på temat. Allas likhet inför lagen oavsett kön är självklar och vi kämpar för dina rättigheter, när andra istället vänder kappan efter vinden i jakt på politiska poäng och röster. Vi hoppas kunna nyansera debatten kring könet och skillnaderna mellan de två, så håll utkik.