Naomi Klein har den bestämda uppfattningen om att alla vi högerspöken bara sitter hemma och väntar på nästa kris, så att vi kan genomföra våra ondskefulla kupper. Dessa systemskiften verkar visserligen leda till högre tillväxt och mera jobb, men det är ändå något som folk inte vill ha. Nåja. Sanningen är väl snarare att i kristider tenderar staten att växa sig stora och stark, då folk söker sig till upplysa ledare för att guida dem genom mörkret. Det är bara att titta
på hur mycket den svenska staten har involverat sig i svenskt näringsliv under denna krisen. Vettiga reformer för ökad frihet tillkommer snarast i lugna tider då det är möjligt att öka friheten utan alltför stora systemproblem.
Icke desto mindre verkar vissa kriser öppna upp folks ögon över att det kanske finns saker som skall göras. I dagarna har två utmärkta förslag framkommit. Professor Magnus Henrekson påpekar att det är något knas med LAS. Den levererar lite trygghet till de anställda, utan är mest ett hinder som större företag försöker göra sitt bästa för att komma runt. Riktig trygghet kommer ifrån att snabbt kunna få sig ett nytt jobb, och det är reformer för flera jobb som behövs nu.
Förre försvarsministern (s) Björn von Sydow har efter sommarens händelser insett att Rysslands lilla flirt med demokratin under 1990-talet är över och att det återigen är kraftmedel som gäller. Von Sydow anser klokt nog att avskaffandet av tunga vapen som stridsvagnar och JAS-flygplan kanske inte är en så klok sak ändå och verkar t.o.m överväga att skjuta till lite mera resurser. Moderaten Mats Johansson har också uppmärksammat Rysslands utveckling, vilket innebär att man kanske kan hoppas på ett nyuppvaknande i frågan.
Två kloka insikter, att varken LAS eller ett bortbantat försvar ger trygghet, på kort tid. Det finns allt lite ljus i vinter- och finanskrismörkret.