Bibliotek i privat drift i Nacka

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Detta är intressant. I Nacka kommer kommunen handla upp driften av sina bibliotek. DN skriver att:

“Alla bibliotek i Nacka ska säljas ut genom upphandling. Inom ett år kan de sex folkbiblioteken drivas av privata aktörer. Protesterna mot beslutet har inte låtit vänta på sig.”

DN vinklar, kanske inte oväntat, denna händelse som något negativt genom användningen av vissa ord, t.ex. “sälja ut”. Dagens Nyheters egen språkvetare, Catharina Grünbaum, har tidigare kritiserat just detta språkbruk:

Källa: Flickr

“För motståndare till privatisering är utförsäljning ett användbart ord. Det appellerar till känslorna: nu slänger staten medborgarnas egendom i kapitalisternas käftar och dessutom för en spottstyver!

Inte sällan möter man sälja ut och utförsäljning i rubriker, som ju ropar på uppmärksamhet, medan det i artikeln som följer sansat talas om sälja och försäljning.

Den lilla partikeln ut är med andra ord inte harmlös. Därför bör den heller inte användas tanklöst av skribenter som eljest gör anspråk på objektivitet i nyhetsrapporteringen.”

I bloggosfären och gammelmedia protesterar kulturvänstern högljutt. Bibliotek i privat drift är dock inget nytt; t.ex. finns Dieselverkstaden. Nacka kommuns nya upphandling kommer därför bli ett intressant experiment, som förhoppningsvis kan utvidgas om det faller väl ut.