Rösthjälp

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Idag gäller det. I prioritetsmässig ordning gäller följande uppmaningar: gå och rösta, rösta borgerligt, rösta på moderaterna, rösta på något av toppnamnen. Men det finns naturligtvis skäl att välja någon annan kandidat. För alla er därute som ännu i

nte har bestämt sig har vi sammanställt följande snabba rösthjälp. Har du ingen åsikt – ta hjälp av vår.

Först ut är socialdemokraterna som ståtar med toppnamnet Marita Ulvskog. Ett utmärkt val för den som egentligen vill soffligga men leva i tron att man har gjort en skillnad. Marita gör inte ens en hemlighet av sin ambivalens. Hon tänker verka för färre beslut, samtidigt som hon inte tycker att EU har för mycket makt. Och i hennes åsiktspanel ryms nästan enbart förändringar som kräver ökade utgifter. Swinging both ways, likt en klassisk socialdemokratisk politiker. Klokt dock att sossarna har insett att deras främsta konkurrent är ikea-soffan. Däremot inte klart huruvida det är lika klokt att triangulera politiken därefter.

Vi blandar hejvilt här på bloggen och har då kommit till kristdemokraterna som lanserar Ella Bohlin som förstanamn. Ella är i många avseenden det perfekt namnet för den kristdemokratiska rörelsen i Sverige, som syftar till att skrämma bort så många väljare som möjligt. Det faktum att hon är ung kvinna kommer naturligtvis att göra det svårt att locka knökiga gammelmansröster. Kryddat med att hon anser klimatfrågorna vara tokviktiga, vill syssla med ökade förbud av både snus och alkohol och dessutom värnar jordbruksstöd gör att vi får en interventionistisk kristdemokrat som både misslyckas med att vara liberal och konservativ. Tur att Alf finns. Kommer kristdemokraterna att personkryssa mest av alla?

Då har vi enligt listan kommit till vänsterpartiet, vars toppkandidat Eva-Britt Svensson tänker föra klassisk vänsterpolitik. Således lämpar det sig väl för alla socialister därute, som tycker att strejkrätten är EU:s viktigaste fråga. Hatar du också lettiska entreprenörer? Lägg din röst på Eva-Britt. För tillfället är det viktigaste dock att svartmåla alla som har blivit rika i EU-parlamentet. Visst är det ett problem att man både i det mandarinstyrda Kina och sossiga Sverige blir rikare på att pyssla med byråkrati än entreprenörskap eller framgångsrikt företagsledarskap. Problemet är dock inte att byråkraterna har för mycket pengar utan på att entreprenörerna berövas sina rikedomar. För inte sista gången: det är inte fult att vara rik. Det är däremot fult att vara avundsjuk.

Piratpartiet härnäst, i Christian Engström: Uppenbarligen ett val för dig som antingen ifrågasätter upphovsrättens utformning, immaterialrättens moraliska grundvalar eller bara vill ha mycket utan att behöva betala för det. Således tilltalar piraterna både delar av den ny- och anarkoliberala falangen som klassiska syndikalister och frihetliga kommunister. Den gamla moderata husfilosofen Lars Gustafsson har bland annat aviserat att han ämnar rösta på Piratpartiet. Det är hur som helst ett utmärkt val för dig som tycker att det är jobbigt att ta ställning i mer än en enskild fråga. Alla andra väljer representant i EU-parlamentet. Piratpartiet folkomröstar.

Moderaterna har satt Gunnar Hökmark i topp, som med erfarenhet och personligt patos lär stanna kvar där även efter idogt personkryssande. Hökis tilltalar de väljare som vill verka för ökad rörlighet över gränserna, och som tycker att det är rimligt att göra avvägningar mellan säkerhetspolitik och individuell integritet. Hökmark fortsätter att göra det han gjort så länge: bedriva opinion för ett öppnare Europa. Det bästa alternativet för alla oss som saknar de så kallade gamla moderaterna, och bästa valet bland toppkandidaterna.

Folkpartiet låter återigen Marit Paulsen, reumatism till trots, vara Sveriges husvagnsägare i EU. Med stor integritet tänker hon nu ta sig an jordbruksstödet och i samband med detta förändra synen på glesbygd och jordbruk. Ett bra val för den som inte vill ge bidrag till rika franska storbönder, på svältande afrikaners bekostnad, och för den som tror att entreprenörskap är bättre än bidragsberoende oavsett hur många invånare byn har. Marit är från Yttermalung och oavsett om det finns eller inte borgar det för äkthet i politiken. Tar ingen skit. Tiger inte. En tant bland byråkraterna.

Centerpartiet har de senaste åren genomgått en tilltalande förändring även om det sedan inte har lett hela vägen fram i alla lägen. Icke desto mindre är Lena Ek, centerns förstanamn, ett bra förslag för den som tycker att det tar emot att rösta på moderaterna men ändå vill ha klassisk moderat politik. Ek anser öppenhetsfrågor vara prio 1 samtidigt som hon liksom Paulsen tar starkt avstånd från EU:s nuvarande jordbrukspolitik. Samtidigt har centern gått från att vara ett få-frågeparti med diffus värdegrund till ett brett liberalt parti. Ek fortsätter på den inslagna vägen. Passar den som hellre röstar på kurvans tangent än på värdet på y-axeln.

Har jag nu glömt något viktigt parti. Nej.

zp8497586rq