Pressmeddelande: Manifestation för ett fritt och demokratiskt Ukraina

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen / Press

Pressmeddelande, Stockholm 2014-03-03

Manifestation för ett fritt och demokratiskt Ukraina

I dag anordnar Fria Moderata Studentförbundet en manifestation till stöd för en demokratisk utveckling i Ukraina. Bland talarna återfinns de moderata europaparlamentarikerna Anna-Maria Corazza Bildt och Christofer Fjellner samt moderata riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin.

– Vi vill med detta framföra vår önskan om en fredlig och demokratisk utveckling i Ukraina. Jag skulle också vilja se en utveckling mot mer frihandel och liberalism. Vi ser med stor sorg hur den nuvarande situationen utnyttjas av såväl fascistiska och nazistiska grupper som Rysslands president Putin, säger Hugo Selling, organisationssekreterare i Fria Moderata Studentförbundet.

I samband med manifestationen lämnas en namninsamling med 1000 underskrifter över till den Ukrainska ambassadören i Stockholm. Namninsamlingen startades under de våldsamma dagarna mellan 18-20 februari, då den Ukrainska specialpolisstyrkan Berkut försökte skingra demonstranterna på självständighetstorget i Kiev med både döda och skadade som resultat.

Med på manifestationen finns Fredrik Norberg, som tillsammans med Fria Moderata Studentförbundets europeiska samarbetsorganisation European Democrat Students (EDS), besökt demonstranterna på självständighetstorget i Kiev.

– Vi åkte ner för att besöka studenter och ett folk som gjorde uppror mot en korrupt regim. Vi hade ingen aning om att de, timmarna efter att vi åkt därifrån, skulle bli beskjutna på samma torg som vi nyss stått på tillsammans, säger Fredrik Norberg.

– Helt otänkbart att den Ryska armén skulle gå in i landet och att världen nu står inför ett brinnande krigshot direkt utanför EUs murar. Därför står vi här idag, det är viktigare än någonsin att visa det Ukrainska folket att vi står med dem inför deras kommande timmar.

I Ukraina besöktes representanter för den Ukrainska Studentföreningen (The Ukrainan Student Association), en ideell förening som grundades 1989 och samlar studenter i hela Ukraina. De är likt Fria Moderata Studentförbundet också medlemmar i EDS.

Elina Foinska, internationell sekreterare i Ukrainska Studentföreningen, säger i en kommentar:

– Vi gör ingen skillnad på människor baserat på vilken region i Ukraina man kommer från eller vilket modersmål man har. Ukraina är en suverän och självständig stat med sin egen identitet och så bör det definitivt förbli!

Manifestationen pågår mellan klockan 12.00-13.00 på Norrmalmstorg i Stockholm.

Pressfrågor hänvisas till Hugo Selling, tfn: 072 371 20 59.

ukrina2