You are currently viewing Rapport från Almedalen

Rapport från Almedalen

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

För att samla ihop intrycken studentförbundet tagit av årets Almedalsseglats samlade vice ordförande Henrik Hall på sig några åsikter och skrev en rapport om resan. Håll till godo!

Den första båten av två som skulle bära glada studentförbundare över Östersjön till Visby avseglade från Stavsnäs lördagen den 30:e juni cirka 11:00. Båten anlände i Visby nästan exakt 24 timmar senare, den 1 juli. Resan för presidialerna började dock redan dagen innan då en olägenhet modell större dök upp. Den tänkte skepparen meddelade nämligen att han hade blivit rejält sjuk och inte kunde segla på lördagen. Nu kanske läsaren tror att paniken spred sig på Schönfeldts gränd, men så var naturligtvis inte fallet. Lugnt och sansat utforskade vi de möjligheter som fanns till buds och ordföranden, organisationssekreteraren och vice ordförandena lyckades lösa skepparedetaljen, samtidigt som ordföranden var med i TV4 och förklarade förbundets syn på frågan om fruimport som dykt upp under dagen. Allt gott.

Söndag
Efter en lång och tidvis mycket kall överfärd var vi till sist framme i Visby. Undertecknad, som hade vissa problem med kylan och vågornas höjd fram på kvällskvisten var mycket glad att vara framme i ett soligt Visby. Vi inledde dagen med att hissa förbundsflaggan på båten som sedan skulle vaja veckan ut. Hastigt och lustigt beslutades det att skepparen Filip som tagit oss över med så kort varsel skulle bli hedersmedlem i förbundet. Båten döptes även den hastigt och lustigt till S/S Tritnaha, efter känd förebild.

Under söndagen fanns det inte seminarium i mängder att roa sig med, således beslutade sig besättningen för att bota sjösjuka, skörbjugg och allehanda andra tänkbara åkommor med några glas medhavd dryck medan vi solade, vilade och förberedde oss på kvällens flygbladsutdelning.

När vi väl var i själva Almedalen, uppklädda i medhavda FMSF-tröjor, skulle alltså flygbladet som genererade en hel del upprördhet och mediebevakning delas ut. Nog var det tur att några av oss hade tagit en styrketår. Närvarande Sverigedemokrater blev oerhört upprörda över deras logotyp stod högst upp på flygbladet (som finns här) och deras säkerhetschef tog tag i en av medlemmarna och bad honom att ”följa med här”. Han vägrade givetvis och polis tillkallades. De verkar dock inte särskilt sympatiskt inställda till Sverigedemokraternas agerade och höll med om att vi var i vår fulla rätt att dela ut flygblad på allmän plats.

Journalister från Aftonbladet och SvT såg det hela och ställde frågor, och bad själva om flygblad, varpå vi letade rätt på sådana. När de väl hittats och gavs till en reporter kom ytterligare en fem-sex Sverigedemokrater fram och ville rycka flygbladet ifrån oss och upplyste oss om att vi minsann inte fick dela ut flygblad i Almedalen, vilket vi menar är en underhållande åsikt. Sedan upplyste ytterligare en person med lagom stark förankring i verkligheten att vi gjorde oss skyldiga till förargelseväckande beteende, samt att polisen förbjudit oss att dela ut flygblad.

Håhå jaja.

Måndag
Under dag två var de flesta fortfarande besvikna över att Italien inte vunnit EM, men gick ändå upp i ottan för att lyssna på intressanta seminarier, dricka Minute Maid-juice, kaffe och äta godare mackor än vad som brukar slängas ihop i en båt. Efter frukost gick order ut om att leta efter platser att affischera på, för att underlätta för våra kampanjer senare under veckan. Studentförbundarna splittrades under dagen efter eget behag och gick på seminarier, luncher och allehanda annat runt om i Visby. Nyfikna blickar började också kastas mot den gigantiska Sailing for Jesus-båten som låg längre bort i hamnen, även om det nog i slutändan var fler som besökte Sigyn, båten som fraktar kärnavfall mellan Oskarshamn och Östhammar.

När vi samlades för flygbladsutdelning hade inte båt nummer två ännu kommit fram, men vi var lika glada att gå ut och försöka göra livet surt för Miljöpartiet ändå. Den här dagen fick vi lite muntrare tillrop och träffade på många som fotade, delade, och skrattade gott åt vår lilla uppgörelse med hycklarna från Mosebacke.

Tisdag
Även denna dag var det på modet att vara upp tidigare än studenter brukar, för att se till att den andra båten som äntligen anlänt kvällen innan (hurra!) skulle få kajplats så nära den första båten som möjligt. Efter lite hej och lite hå lyckades även detta. Strax efter man hade lagt till dök det också upp ett gäng förträffliga äldre brittiska herrar i likadana kläder och sjömansmössor som lade sig bredvid FMSF-båt nummer två, S/S Friheten, eller S/S Matriarkatet som den också kom att kallas.

Moderaternas visionslöshet har inte heller undgått oss i studentförbundet, och vi tänkte att vad finns det för bättre ställen att visa det på än i Almedalen när Fredrik Reinfeldt håller tal? Flygbladen delades ut, vi fick instämmande nickar och kommentarer från många som var där. Strax innan statsministern äntrade scenen fick vi bevittna det pinsammaste spektaklet på hela veckan. Ett 20-tal unga MUF:are dansar in på scenen till tonerna av Gyllene Tiders Sommartider och försöker påskina någon form av superentusiasm, allt medan de har bokstäver skrivna på sina t-shirtar. Där stod vi, spända som aldrig förr och undrade: Vad står det, vad står det?! Svaret kom när de ställer sig med ryggen mot publiken:

D E T  M O D E R N A

står det på ryggarna. Tomheten ekar. De vänder sig om:

A R B E T A R P A R T I E T.

 

Ridå.

Sedan äntrade Fredrik Reinfeldt scenen och sa saker. Inget vet vad.

Onsdag
Så hade dagen kommit som både skulle innehålla Jonas Sjöstedt Almedalstal, men också betydligt viktigare och trevligare angelägenheter än så; FMSF skulle ha sitt årliga mingel. En dag som började med att många tog sovmorgon, kanske var de för entusiastiska efter gårdagens statsministertal för att kunna somna, vem vet.

Det hade inte varit alldeles enkelt att ordna de rätta tillstånden från Visby kommun för att ordna ett mingel på kajen och inte heller låg båtarna optimalt till för detta. Det gjorde att vi tvingades stänga anmälan med betydligt färre uppskriva än vad vi tänkt oss, och vi ber naturligtvis om ursäkt till dem som tänkt gå men hindrades. Dock kan vi se det som en påminnelse om att friare utskänkningstillstånd och alkoholregler underlättar trevligheter en hel del och fortfarande är värt att kämpa för.

Innan själva minglet var vi dock tvungna att dela med oss av flygblad till alla de som ville veta vad vi tyckte om Vänsterpartiet, vilka renderade veckans enda positivt inställda flygblad. Vänsterpartiets EU-politik lyftes fram som ett föredöme för de andra partierna och vi hoppas att de tar efter Jonas Sjöstedts kloka hållning.

Minglet som följde blev oerhört lyckat, så många kom att båtens lutning blev aningen obra en kort stund, men det var i slutändan inga problem. Även om det hade konsumerats ett och annat glas rosé på båtarna även tidigare kvällar slogs nog samtliga rekord den här kvällen. Sailing for Jesusbåten försökte frälsa oss med gospel och allsånt, vi svarade med minarettoner.

Många och varma tack till alla som kom förbi och gjorde vår kväll alldeles underbar med bra sällskap och heta diskussioner!

Torsdag
En viss seghet, orsakad av Gud vet vad, infann sig för en del av deltagarna under torsdagen och många missade därför frukostseminarierna. I ärlighetens namn kanske någon också missade lunchen.

Det var folkpartiets dag och också den dag då båt nummer ett, S/S Tritnaha, skulle segla hem och lämna kamraterna i sticket. Under flygbladsutdelningen kände vi verkligt vind i seglen när många i publiken gick fram och bad om att få se våra flygblad och berömde oss för övriga flyers. Det eldade så klart på stridslågan och gjorde många ledsna att behöva åka hem innan veckan var avklarad. Roligast var när tre personer klev fram och bad om var sitt och tyckte vi hade gjort ett väldigt bra arbete. De blev upplysta om att vi skulle missa sossarnas och kristdemokraternas dag varpå de lättat utbrast: Vilken tur, vi är ju sossar!

Fredag
Under fredagen besökte resterande studentförbundare MUF, som höll ett seminarium om miljöpartiets eventuella ingående i alliansen. I slutet bads publiken räcka upp händerna, och på en skala 1-5 se hur stor del av de församlade som var positiva till ett samarbete med miljöpartiet. Ensamma om att räcka upp handen på nummer ett (“Absolut inget samarbete med mp!”) blev vi tillfrågade om vi var sossar eller kristdemokrater, en fråga som besvarades med skratt och allas förvåning. Med pannan i djupa veck återvände vi till S/S Frihet (eller S/S Matriarkatet!), för att ge oss iväg och dela ut det sista flygbladet för veckan – centerpartiets.

Annie Lööf fick sina fiskar varma, och även de som försökt brännmärka henne som nyliberal. Pyttsan, tycker vi i studentförbundet. Vill man se nyliberaler är man mer än välkommen på våra seminarium.

Sedan fick även S/S Frihet (eller Matriarkatet!) segla hemåt, och lämna socialdemokrater och kristdemokrater åt sitt öde. Framför allt måste det varit tråkigt för åhörarna att behöva lyssna på de båda partiledarna utan underhållande litteratur från studentförbundet. Det beklagar vi givetvis men hoppas att det funnits några i publiken som gillat våra flyers och som underhållits av lagom kallt rosévin på någon av båtarna under veckan som gick. Så hoppas vi att vi ses igen, dels under året och givetvis igen under Almedalen 2013!

Väl mött
Presidiet i Fria Moderata Studentförbundet
Victoria Nilsson
Henrik Hall
Jacob Dexe
Alexandra Ivanov
Alice Hallman

Sofia Arkestål
Organisationssekreterare

PS, finns bilder här:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150945865377102.398785.632277101&type=3
Per Hagwall, (M), är fotografen.