Rätten att vara anonym

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Integritet är inte lätt. Det är dock knappast en ursäkt för en åldrande generation att hamna helt fel i debatt och praktik. Guilt-by-association är den hetaste trenden just nu, när Pirate Bay-folket är nära att släppa deras senaste anonymiseringstjänst. I kammaråklagare Ingblads ögon är tjänstens enda syfte att försvåra hans arbete som upphovsrättswarrior, men han stannar inte där. Associationsskulden ska ju även extrapoleras skamligt långt så Ingblad går vidare och påpekar hur väl tjänsten passar landets barnporrsproducenter. Ingblad slåss med fågelskrämmor, men det enda som skräms är graden av populism.

john doe

Är det så svårt att acceptera det faktum att människor med integritet inte vill att myndigheter och företag ges möjlighet att titta in i sitt privatliv? Alla vi som låser dörren när vi använder toaletten, bär kläder på offentlig mark och främst hånglar i hemmets ljuva vrå gör det för att vi har en bestämd uppfattning om vad integritet är och var gränserna mellan det personliga och det allmänna ska dras. Exhibitionister som Ingblad förstår inte denna anonymitetsönskan.

Spelet är ju förvisso redan i full gång. Det ena laget ska försöka övervaka. Det andra försöka undvika att bli övervakat. Den som har mest integritet kvar när dammet skingras vinner.