Reinfeltsduglig

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Statsministern lägger stor vikt vid regeringsduglighet, en besatthet som är ett tveeggat svärd. Med regeringsduglighet avses ofta en blandning av pragmatiskt förh

ållningssätt och tjänstemannamässig professionalism. So long ideologi, således, begråten kanske främst av medlemmar av detta studentförbund. Mycket riktigt är också ansvarsfullhet ett större honnörsord inom landets två största partier medan exempelvis vänsterpartiet än idag kan förbluffa med en populism så ansvarslös att även övriga oppositionspartier betackar sig för partiets framtida tjänster.

Samtidigt som socialdemokraterna blivit oppositionsmässigt monogama lägger partiet in stötar över blockgränsen. I tider av kris är det viktigt att socialdemokrater styr, tycks såväl partiet som Ingvar Carlsson mena, i en genuin och illa dold oro över att landets finanser inte farit fullständigt åt Schweiz. Socialdemokraternna tycks uppenbart störda över att såväl statsministern som finansministern tar stormen med lagom proportioner ro.

Nya moderaternas gir mot mitten är således inte bara av ondo. Förra finanskrisen, i kölvattnet av socialdemokratisk expansionspolitik, skylldes gärna och ofta på regeringen Bildt och i förlängningen den naiva borgerlighetens ansvarslösa politik. Den var dock knappast deras förskyllan. Denna finanskris kan borgarna inte ens anklagas för. Därav den socialdemokratiska oron. Mona Sahlin är känd för att inte ens kunna hantera sina egna konton och nu har regeringsduglighet blivit reinfeldtsduglighet. Uppförsbacken blev plötsligt längre för en opposition som ännu inte har förstått varför de inte får styra landet.

Statsministern rider ut stormen
Statsministern rider ut stormen