Vinster i välfärden

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

I dag skriver SSU:s ordförande, Gabriel Wikström, om vinster i välfärden (Varför heter det välfärden? Som jag irriterar mig på det ordet!) på SvD Brännpunkt. Jag vet inte hur de olika grupperingarna ser ut inom SSU, men han måste väl tillhöra vänsterfalangen? Sist var det obligatorisk förskola från 3 års ålder, nu förespråkar han en icke-vinstprincip i skola, vård och omsorg. Wikström vill också skrota Lagen om valfrihet och införa ett system med modellkommuner där ”…fackförbund, politiker och tjänstemän gemensamt utvecklar välfärdstjänsterna och goda arbetsplatser”.

Debatten om vinster i välfärden har blottat en djup splittring inom Socialdemokraterna. Samtidigt som partiet och LO, genom studieförbundet ABF, driver aktiebolaget Säbyholms friskola ska man alltså förbjuda vinster i välfärden. SSU vill ersätta valfrihet med politisk och facklig detaljstyrning och Stefan Löfven vägrar ge väljarna ett klart besked om var Socialdemokraterna, och han själv, egentligen står i frågan.

Under de senaste tjugo åren har Sverige liberaliserats snabbare än något annat västland, och faktum är att röda regeringar också varit med och drivit på utvecklingen. Avreglering av taximarknaden, elmarknaden och godstrafik på järnväg, att friskolor ska få samma ersättning som kommunala skolor, en oberoende riksbank, pensionsreformen, och försäljning av postgirot och delar av Telia är några exempel på liberala reformer som fullföljts under sittande s-regeringar.

Vi starten av regeringsåren med Göran Persson hade Socialdemokraterna fortfarande den svenska modellens misslyckanden från 70- och 80-talet i bakhuvudet (även om de kanske inte skulle erkänna det själva!). Man minns budgetunderskotten, inflationen, den svaga tillväxten, kostandskriserna, devalveringarna, arbetsmarknadskonflikterna och de obefintliga reallöneökningarna. Den förut så statskramande socialdemokratin insåg att statlig monopolproduktion, reglerade marknader och orimligt höga skatter inte var (helt) rätt väg för Sverige att gå.

Nu rör sig socialdemokratin åter igen till vänster, medan resten av Sverige blir allt mer frihetligt och liberalt. Försvaret av vinster i välfärden är en oerhört viktig strid att vinna, även om den högljudda vänsterfalangen inom socialdemokratin gör allt för att vända opinionen. Löfven kommer antagligen försöka blidka väljarna på något sätt, men det verkliga ställningstagandet står kvar:

Vinst är fult och valfrihet är att låta politiker och fackpampar bestämma över ditt liv.