You are currently viewing Den 4 juni 1989

Den 4 juni 1989

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Den 4 juni 1989 var en dag av historiska segrar och förluster. Solidaritet vann sitt första val i Polen och den en gång hägrande – snart verkliga – självständigheten utgjorde startskottet för »Revolutionshösten«. Världskartan kom bokstavligen att ritas om och stora delar av Europa slog sig fria från kommunismens bojor. Demokrati, marknadsekonomi och med det fria människor hade under ett historiskt vingslag triumferat.

I en annan del av världen förtryckte en annan brutal regim sitt folk. Även där hade en rörelse formats – en studentrörelse – som krävde förändring. Men den 4 juni 1989 i Kina blev inte dagen då friheten segrade utan dagen numera känd som »Massakern på Himmelska fridens torg«. Tusentals människor mördades när armén med en järnhand slog ned studentrörelsen.

Det är nära på omöjligt att föreställa sig det enastående mod som krävs för att revoltera mot en regim med ett totalt våldsmonopol. Men historien har visat att det finns något inom oss som försöker, även när seger är blott en hägring. Låt oss skänka en tanke till alla de studenter som offrat sina jordliga kroppar för förändring i fred och frihetens namn. Deras rop skallar ännu över gator och torg:

»Leve demokratin, leve friheten!«