You are currently viewing Bo Inge Andersson hos FMS Uppsala
Bo-Inge Andersson, under föredraget

Bo Inge Andersson hos FMS Uppsala

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:På plats

Måndagen den 4 april 2011 anordnade FMS Uppsala en talarkväll med journalisten och utrikeskommentatorn Bo Inge Andersson om den amerikanska Tea party-rörelsen.

Gadsden-flaggan

Bo Inge gav en bakgrund till rörelsen – vilka de är, vad de vill och hur de arbetar? Flera exempel gavs på hur teapartister lyckas stötta (Rand Paul) eller fälla kandidater, och dessutom drivit politiken i en mer finansiellt åtstramande riktning.

Bo Inge menade att rörelsen bland annat emanerar ur känslan av att den amerikanska drömmen har brustit. Han var själv kritisk mot medierapporteringen i Sverige; “TV är ett känslomedium. Om du vill ha ett intellektuellt medium, läs då en tidning.” Han menade att själva formatet för TV gör det svårt att rapportera sakligt om utvecklingen – det blir mest bilder på flaggviftande demonstranter. Bo Inge  menar att många svenska journalister har svårt för att rapportera från USA; “man tror att man förstår USA för att man har varit i New York, sett amerikanska filmer och serier och förstår språket.” Men då landet är så stort, myllrande och komplext är det svårt även för initierade bedömare att filtrera nyhetsflödet – så den bild som ges i Sverige är ytterst förenklad.

Flera gånger under kvällen refererade Bo Inge till olika undersökningar samt statistik, vilket han ursäktade sig för (och slog ett slag för sajten RealClearPolitics), men som fördjupade förståelsen för utvecklingen. Det är ingen tvekan om att teapartisterna har haft en stor inverkan de senaste åren och månaderna, och Bo Inge Andersson lyckades på ett förtjänstfullt sätt berätta om rörelsen mer ingående.

Kvällen till ära hade Daniel Fjellström dessutom bakat äkta American Sticky Rolls.

Bo-Inge Andersson, under föredraget