Gefle Dagblad 13/7: Naivt att inte tro att främmande ubåtar hotar vår frihet varje dag

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Press
Bara några dagar efter VMA-larmet i Stockholm kommer nyheten om att en trolig ubåt ska ha hittats i Gävle hamn i slutet av juni, ursprung och syfte förblir oklart men det vore högst naivt att inte förutsätta att främmande ubåtar utgör ett hot mot Sveriges frihet varje dag, skriver Sten Storgärds, vice ordförande i Fria Moderata Studentförbundet.

I söndags påmindes vi om hotet mot vårt fria samhälle. När ”hesa Fredrik” röt till återvände för många klumpen i magen från kalla krigets risk för storkrig och en invasion av Sverige. Detta visade sig visserligen vara ett falsklarm men att avtrubba oss för officiella larm är ett led i fiendens strategi för att demoralisera och överraska när det verkligen gäller. Ta därför i stället söndagens larm som en verklig varning för den säkerhetspolitiska värld vi lever i.

Bara några dagar efter VMA-larmet i Stockholm kommer nyheten om att en trolig ubåt ska ha hittats i Gävle hamn i slutet av juni, ursprung och syfte förblir oklart men det vore högst naivt att inte förutsätta att främmande ubåtar utgör ett hot mot Sveriges frihet varje dag.

När hesa Fredrik tjuter har fienden redan varit här, i våra vatten. Så fungerar modern krigföring och Sverige med vårt strategiska läge i Europa och med vårt Gotland i Östersjön är liksom under kalla kriget av högsta geopolitiska intresse.

Tyvärr är vi inte lika väl rustade som då, tyvärr har politiker under 25 år nedmonterat svenskt försvar och avmilitariserat samhället. De sociala kostnaderna för avskaffad värnplikt, lägre efterfrågan på krigsmateriel och avfolkade militärstäder vars ekonomi till stor del byggde på ett stort antal värnpliktiga och anställda militärer ser vi på så många sätt i dag.

Behoven är brådskande och angår oss alla. Konservativa Margaret Thatcher citerade en gång den socialdemokratiska före detta försvarsministern Denis Healey som tidigare sagt att ”när vi skurit ner på försvarsutgifterna så pass mycket att vår säkerhet sätts på spel har vi inga bostäder, inga sjukhus, inga skolor. Vi har då bara en hög med aska.”

Det finns inget tydligare allmänintresse än försvaret av vår demokrati och ansvaret för detta ligger så väl till höger som till vänster för att vi ska kunna möjliggöra de politiska striderna sinsemellan om hur vi i fred och säkerhet bygger landet bäst.

Hela Alliansen är nu aktivt för ett Nato-medlemskap. Liksom på 90-talet är det nu dags för Socialdemokraterna att göra det mogna valet att lämna förlegad prestige bakom sig och liksom i frågan om svenskt EU-medlemskap välja att stödja ett svenskt Nato-medlemskap. Nato är Norge och Danmark. Nato är Estland, Lettland och Litauen. Det är våra vänner och grannländer.

Att delta i en fredsallians med dessa länder ledd av den socialdemokratiska norrmannen Jens Stoltenberg borde vara en självklarhet även för de svenska Socialdemokraterna. S talar ofta om solidaritet för de svaga, dags att ta ett solidariskt ansvar för säkerhet för oss små demokratiska länder i Norden.

Sten Storgärds

Viceordförande Fria Moderata Studentförbundet

 

http://www.gd.se/opinion/debatt/naivt-att-inte-tro-att-frammande-ubatar-hotar-var-frihet-varje-dag