Hellre dyr lägenhet än gratis köplats

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Press

Pressmeddelande
Stockholm, 2007-06-29

– I Östtyskland satte man sin nyfödde i trabantkön. I Sverige sätter man henne i bostadskön. Sällan har en politisk reform varit så välkommen som en avreglering av hyresmarknaden, säger Ulrik Franke, förbundsordförande för Fria Moderata Studentförbundet, med anledning av den statliga utredning som preliminärt föreslår marknadshyror.

– Det talas om hyreshöjningar som om de vore omotiverade. Men den som är ute efter ett attraktivt läge får antingen betala en högre hyra eller räkna med att bosätta sig lite trängre. Vad som är orimligt och orättvist är den politik som under decennier subventionerat attraktivt boende med hyrespengar från mindre attraktivt, fortsätter Franke.

– Alla som kommit i närheten av Stockholms hyresmarknad vet att den främst karakteriseras av köer och svarta pengar under bordet. Hyresreglering har varit en förlegad politik åtminstone sedan de blivande nobelpristagarna George J. Stigler och Milton Friedman skrev boken “Roofs or Ceilings?” 1946. Att den svenska politiken äntligen kommer till sans, efter 60 år, är inte en dag för tidigt, avslutar Ulrik Franke.