Marknadshyror borde vara en självklarhet

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Press

Pressmeddelande
Stockholm, 2007-10-09

– I Östtyskland satte man sin nyfödde i trabantkön. I Sverige sätter man henne i bostadskön. En avreglering av hyresmarknaden tillhör de allra bästa reformer som regeringen alls kan genomföra. Att moderaterna nu backar i frågan om marknadshyror är ett slag i ansiktet på de 93 000 unga vuxna stockholmare som enligt en färsk undersökning saknar egen bostad, säger Ulrik Franke, förbundsordförande för Fria Moderata Studentförbundet, med anledning av att moderaterna byter fot och säger nej till marknadshyror.

– På den hyresreglerade marknaden tvingas människor med mindre attraktivt boende i förorterna subventionera hyrorna för stora paradvåningar i Stockholms innerstad. Det är en orimlig och orättvis politik. Att den som är ute efter ett attraktivt läge får betala en högre hyra eller bosätta sig lite trängre är bara rimligt, fortsätter Franke.

– Alla som kommit i närheten av Stockholms hyresmarknad vet att den främst karakteriseras av köer och svarta pengar under bordet. Hyresreglering har varit en förlegad politik åtminstone sedan de blivande nobelpristagarna George J. Stigler och Milton Friedman skrev boken “Roofs or Ceilings?” 1946. Vi kan bara hoppas att ombuden på den moderata partistämman i slutet av oktober står upp för den frihetliga avregleringslinjen snarare än de vettlösa regleringarna, avslutar Ulrik Franke.