You are currently viewing Skattesveket: Moderata kommunpolitiker höjer skatten – och slösar med pengarna

Skattesveket: Moderata kommunpolitiker höjer skatten – och slösar med pengarna

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Nyheter

Försiktighet med skattebetalarnas pengar och respekt för människans ekonomiska frihet har alltid varit moderata grundprinciper. Det gäller på alla politiska nivåer. Skattepengarna tillhör inte stat och kommun – utan de människor som har skapat dess värde.

Det som nu sker runt om i landet är inte en godtagbar utveckling. Medan endast fem moderata kommunalråd sänker skatten får invånarna i 43 moderatstyrda kommuner höjd skatt i år.

Samtidigt finns det stora skillnader i vad kommunerna spenderar på infrastruktur, kultur och fritid, och politisk verksamhet – kostnadsområden som inte kan förklaras av demografiska skillnader eller motiveras utifrån det kommunala kärnuppdraget.

Samtliga av de kommuner som vi lyfter i vår kampanj har större besparingspotential än sina respektive skattehöjningar. Majoriteten av de kommuner som i år höjer skatten hade i stället kunnat sänka den – om man hade gjort bättre prioriteringar. Om detta skriver ordförande Catarina Kärkkäinen i Dagens Samhälle i dag.

”Moderatpolitiker som höjer skatten agerar inte i moderat anda. Moderat anda är att sänka skatten.” Det sade Ulf Kristersson då han som MUF-ordförande krävde att moderata politiker som höjde skatten avgick. Det är en sanning som gäller fortfarande i dag.

Moderaterna som styr i de 43 kommuner som i år får höjd skatt borde gör allt i sin makt för att dra ned på kostnaderna – eller avgå.

Hem1

Hem2
Siffrorna i kampanjen är hämtade från rapporten Om kommunerna prioriterade annorlunda från år 2016, i vilken Skattebetalarnas förening undersöker skillnaderna i kostnader inom infrastruktur, kultur och fritid, och politisk verksamhet. I den finns även siffror för övriga kommuner.

Rapportens slutsats är att 18 miljarder kronor hade kunnat sparas in i hela landet om alla kommuner effektiviserade i linje med de tre kommuner inom respektive kommungrupp som har lägst kostnader. Svenskt Näringsliv har gjort liknande observationer.