Allt är inte dystert

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen
Det är alltid som mörkast precis före gryningen
Det är alltid som mörkast precis före gryningen

I förra inlägget anlades det möjligen en något dyster syn på framtiden. I dagens DN-debatt skriver professor Pontus Braunerhjelm nedläggningen av SAAB kan bli en nystart för Västsverige. När kompetens frigöras kan andra företag få mera teknisk personal, andra företag kan utvecklas och nya produkter kan skapas. Professor Braunerhjelm skriver vidare klokt om hur företagsklimatet bör förbättras, framförallt genom att det bör bli lättare att både anställa och (!) avskeda personer. Att det faktiskt skall vara lättare att avskeda någon än att skilja sig från sin äkta hälft är något som FMSF drivet under många år, så det är tacksamt när frågan börjar bli mera mainstream. Kanske kan vi få se förbättring under nästa mandatperiod, givet att kommunisterna inte tar över?

Resten av artikeln håller dock inte lika hög klass. Statliga krediter till privata företag kanske kan hjälpa någon entreprenör, men det är att spela högt spel med skattebetalarnas pengar, vilket knappast kan ses som acceptabelt.   Det är helt klart en brist på riskkapital i Sverige, men det beror snarare på de höga skatterna som gör sparande olönsamt samt att den tidigare förmögenhetsskatten drev ut miljonärerna från Sverige.  Lägre skatter på kapitalinkomster är snarare rätt väg för att göra det lättare för entreprenörer att få startkapital.

Med rätt (dvs mindre) politik behöver inte konkursen av ett enskilt företag vara en så stor katastrof. Men då borde regeringen inse att de måste våga satsa lite, medan de fortfarande har tid kvar.