Att städa framför egen dörr

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Svensk Linje nr 4 / 2010 (FMSF:s tidskrift) hade förra numret Danmark som tema, med flera intressanta artiklar, bland annat om kulturella skillnader och mediamyter.

Lena Sundströms uppmärksammade bok “Världens lyckligaste folk” nämndes – och i dagarna kommer danska bloggaren och Jyllands-Postsskribenten Mikael Jalving ut med en slags motbok, “Absolut Sverige”. I Aftonbladet fick den ett förvånansvärt vänligt omdöme, medan en recension i Sydsvenskan sågade boken rätt hårt. Författaren debatterade också mot Sydsvenskans Per Svensson i DR1s program Deadline häromdagen.

I danska tidningen Politiken skrev en svensk frilansskribent, Fredrik Rubin, ett “öppet brev till Danmark från Sverige”. Bl.a. skrev han: “varför rivs ungdomshus ned”, varför hotas fristäders existens,  varför slängs romer ut – och anklagade Danmark för att ha gett upp yttrandefriheten och andra grundläggande friheter.

Danmark. Har faktiskt inte alltid fel. Bildkälla: Flickr CC

Nu får han svar på tal:

“Du frågar varför kyrkor stormas och ungdomshus rivs ned. Jag frågar dig: Var är ditt ungdomshus? Och var är ditt Christiania? Senast jag kollade hade du varken eller.

[…] När jag kikar över till den andra sidan så ser jag dig censurera partiers valvideos när du inte tycker om dem. Jag ser dig kicka ut folk ur fackföreningar om de röstar på fel partier. Jag ser dig sparka gymnasielärare som är engagerade i fel parti. Jag ser dig peka på folk och kalla dem rasister om de inte är eniga med dig. Jag ser dig sparka en hockeydomare för att han har haft en Muhammedteckning på sin Facebook-profil.

Jag ser dig kasta en översättare av harmlösa mangaserier i fängelse för innehav av “animerad barnporr”. Jag ser dig rensa ut meningsmotståndare genom intimidering, demonisering, social stigmatisering och makt.”

[…] Kära broder, kan du inte försöka städa framför din egen dörr först? Det är inte för sent. Även om det har fyllts upp med smuts under din matta, så hinner du fortfarande kika under den och se vad som ligger där.

Hälsningar, din lillebror, Danmark.”