You are currently viewing Friheten måste iblands försvars med våld

Friheten måste iblands försvars med våld

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Svenska Dagbladet har haft ett stort avslöjande, nämligen att delar av den svenska utlandsstyrkan inte bara patruellerar det förhållandesvis norra området utan även hjälper till i som rådgivare i stridslinjen.

hjältar
Svenska soldater i Afghanistan: hjältar

Reaktionerna från oppositionen har varit starka och gnälliga. Givetvis skall svenskar inte vara involverade i våld! Usch och fy. Svenska soldater är ju trots allt bara biståndsarbetare, även om de har sådana där märkliga gevär. Som tur är verkar Svenskans läsare verkare vara vettigare.

Striderna i Afghanistan är numera hårdare än de i Irak och talibanerna har återtagit mycket mark den senaste tiden. USA har svårt att skicka ytterligare trupper och många europeiska länder vill inte sända trupper till de området som de bäst behövs i, eftersom de inte vill riskera några soldaters liv. Visserligen skall man inte underskatta hur förfärligt det är med förluster, men soldaters uppgift är i viss mån att ta risker. Om Afghanistan någonsin skall kunna resa sig från den kaotiska situation som råder måste flera europeiska länder skicka flera soldater och framförallt måste de skickas dit de främst behövs.

Att svenska rådgivare därför finns där de behövs är därför något vi skall vara glad över. Förhoppnigsvis kan även vår lilla insats bidra till att förbättra säkerheten i ett land som så desperat behöver stablitet.