Idag hade Ingo inte fått tävla

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Det har nu gått ett tag sedan Göteborgs store idrottshjälte Ingemar Johansson avled.  Han beskrivs som en av de största idrottsmännen  i Sverige, en man som satte lilla Sverige på boxningskartan. Boxning är inte allas kopp te, och idag är korruptionen inom sporten störande. Men det är ändå svårt att inte beundra de som idrottarna som har offrat så mycket för att bjuda oss åskådare på fascinerade underhållning i “the nobel art of self-defence”.

Men alla jublar inte. Lars Ryding beskriver boxning som allmän misshandel som måste tyglas. Och han har stöd i lagstiftningen, med dagens regler är det inte tillåtet att arrangera boxningsmatcher med så många ronder att man kan ha internationella mästerskap. Idag hade Ingo inte fått tävla på Nya Ullevi, trots att han slog ut sin motståndare på endast 2min och 16s.

Boxning är en våldsam sport, precis som ishockey eller vattenpolo. Men kampsporter är också extremt krävande, vilket leder till att det är väldigt god motion, vilket ju är något som bör uppmuntras i dessa tider av stillsittande och övervikt.  Upprepade slag mot huvudet är sannerligen inte nyttigt, men det är det inte heller att sitta för mycket vid datorn eller att äta godis. Vi har alla våra laster som gör att vi reducerar vår förväntade livslängd. Själv äter jag troligen mera än vad paternalisterna på FHI vill, men det är ett beslut som jag kan fatta, eftersom endast jag har tillgång till all relevant information om vilken nytta jag får ut av konsumtionen av matvaror.

Att vilja förbjuda vuxna, rationella, individer från att göra något som ger dem stor glädje kan aldrig vara förenligt med ett fritt, liberalt samhälle. Respekten för individers autonomi och deras egna val måste vara den mest fundementala grundpelaren som vi bygger vårt samhälle på. Det är dags att ta bort regleringarna på boxningen och andra kampsporter. Ogillar man våldet är det bara att inte gå dit, personligen uppskattar jag inte alls MMA eller UF eftersom de strider mot mina värdering om vad som är rimligt, sportsligt våldsutövande. Men jag har inte rätt att tvinga andra att acceptera de besluten. Det har inte heller den svenska riksdagen.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=NsO66Oqm7pY]