Julklappstips del 2

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

December är här. Glöggen korkas upp, julmusiken börjar strömma och väntan på snön inleds. Dags för det andra av FMSF:s julklappastips.

The Wire (DVD)

Om du ännu inte sett The Wire så är det ett måste att ta med den på önskelistan för att sedan stanna inne under mellandagarna och njuta av timvis med kvalitetsunderhållning.

The Wire är en polisserie som med sinnrik detaljnivå visar baksidan av det moderna samhället. Utgångspunkten är samtidens Baltimore och försöken att tackla den vardagskriminalitet, först och främst knarkrelaterad, som plågar staden.

För alla som är intresserad av institutioners påverkan på mänskligt agerande så är serien en guldgruva. Med all önskvärd tydlighet visar The Wire upp hur individen (oavsett om man är polis, domare, lärare, fackföreningsman eller knarklangare) alltför ofta står sig slätt mot institutionernas makt. Behöver jag dessutom säga att den innehåller en hälsosam dos skepticism till det politiska maskineriets förmåga att reglera fram lyckosamma lösningar.

Med risk för spoiler så visar även serien intressanta tankegångar kring knarklegaliseringens effekter på mänskligt beteende och vardagskriminalitet. Oavsett ståndpunkt i sakfrågan så ger seriens perspektiv ordentligt med ”food for thought”.