Kyla kan ge upphov till konsumtion av el!

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Större delen av Sverige, inklusive vackra Skåne där undertecknande bor, har just nu såväl kyligt väder som stora mängder snö utomhus.  Av ganska så uppenbara anledningar leder detta till att svenska folket konsumerar mera elenergi, för att hålla värmen uppe utan att behöva ha mössa inomhus.  Precis som på vilken marknad som helst leder ökad efterfrågan och konstant utbud till högre priser, vilket verkar göra människor upprörda.

Även om elmarknaden fungerade helt perfekt vore det givet att en tillfällig köldknäpp ledde till stigande priser. På kort sikt är utbudet av el närmast konstant, man smäller inte upp en reaktor på en vecka precis.  Så att ovanligt kalla vintrar leder till högre elpriser får vi leva med i alla framtid.

Men att skylla dagens höga elpris på “avregleringarna” som gjorde under början av 1990-talet är att skjuta sig i foten. Bloggen Sloped Curve har ett lysande inlägg om situationen och därifrån kommer följande cirkeldiagram om elpriset.

Notera alltså att mera än hälften av elpriset är ren skatt. De politiker som klagar på att det nu kostar mycket pengar att värma hus eller försörja basindustrin skulle med andra ord lätt kunna ta bort en rejäl bit av det konsumenterna får betala.

Men den stora poängen är givetvis, som Sloped Curve påpekar, denna:

Den mekanism som på en fri marknad skulle bromsa en prisökning, ökat utbud, är alltså i princip satt helt ur spel. Då finns det bara ett sätt kvar att möta en situation med högre efterfrågan än utbud, och det är via högre priser. Är det förvånande att detta då sker?

Så länge det är förbjudet att bygga nya vatten- och kärnkraftverk kommer ökade efterfrågan bara leda till högre priser, eftersom något extra utbud inte kan komma och pressa ner priserna. Kritiken mot dagens höga priser skall alltså endast ges till de vansinniga vänsterpolitiker som styrt landet de senaste åren och därmed förhindrat framväxten av nya kraftverk. I kommentarerna till ovan nämnda inlägg påpekas också att:

*Samtliga* beslut av dignitet som S-regeringen fattade under de sista tio åren vid makten, 1996-2006, kunde förväntas leda till högre elpriser:
* Högre skatter
* Stänga Barsebäck
* CO2-kvoter
* Elcertifikat
* Utbyggnad av ledningar till kontinenten
* Fortsatt förbud för nyproduktion av kärnkraft och storskalig vattenkraft

Man drev en tydlig politik som syftade til att höja elpriserna i syfte att därmed sänka konsumtionen och minska miljöbelastningen. Det var en konsekvent politik som, för ovanlighetens skull dristas man nästan säga, fick precis den effekt man hade avsett.

Det är lustigt hur vänstern ofta verkar komma undan med att göra en sak och sedan bli upprörda över konsekvenserna, som de givetvis borde ha förutsett.  Förhoppningsvis kommer deras tidigare förda politik avskräcka väljarna den 19e september från att någonsin ge dem makten åter.