Minns hjältarna från Himmelska Fridens Torg

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Den 4 juni 1989 skedde massakern på det sarkastiskt namngivna Himmelska fridens torg. Detta bör naturligtvis uppmärksammas.

I Kina däremot, de samlade ofriheternas land och världens största diktatur, görs inga försök att ära eller ens minnas de fö

rlorade. 600 unga män och kvinnor förlorade livet när de – obeväpnade – paraderade på torget och möttes av kinesiska stridsvagnar. Kina är inte ett land som minns så kallade dissidenter.

Fjärran östern är knappast fattigt på diktaturer. Than Shwes Burma hamnade nyligen i strålkastarljuset i samband med den omänskliga behandlingen av de egna invånarna; Thailands förra premiärminister har tvingats i exil; Singapore använder gärna spöstraff och Suhartoregimens avtryck på rättighetsfattiga Indonesien kvarstår än.

Demokrati är en västerländsk uppfinning. Tyvärr. Annars skulle den vara tillgänglig för betydligt fler. Kina går dock ekonomiskt sett åt rätt håll och förhoppningsvis följer andra rättigheter i de ekonomiska friheternas fotspår. Tills vidare är det vår uppgift att ära de fallna hjältarna från Himmelska fridens torg.

Petrus Boström, Förbundsordförande för Fria Moderata Studentförbundet

Publicerad i Västervik Tidning