You are currently viewing Platsrapport: European Students For Liberty Conference, Leuven

Platsrapport: European Students For Liberty Conference, Leuven

European Students For Liberty (ESFL) är ett nätverk inom Europa för marknadsglada studenter som tror på individers potential och rättigheter. Sedan starten 2011 har ESFL växt till över 130 grupper  i 28 länder, genomfört fem regionala konferenser (en i Stockholm!) och givit ut två böcker. Det stora arrangemanget är dock deras pan-europeiska konferens i Leuven, Belgien. I år representerade Fria Moderata Studentförbundet med tolv deltagare.

Deltagarbild, 2nd European Students For Liberty Conference 2013

Det var en förväntansfull delegation som ankom Leuven. Konceptet att idéer står i fokus passar väl FMSF mantra “där det intellektuella utbytet är viktigare än det strategiska”, samtidigt som det är svårt att veta vad man har att förvänta sig. Med talare som Tom Palmer (Atlas/Cato), John Chisholm (riskkapitalist & IT-entreprenör) och Matt Kibbe (VD FreedomWorks) såg det dock lovande ut.

Uppläget var föreläsningar under dagarna för att sedan äta gemensam middag följd av ett mingel och härlig belgisk öl. Strukturen visade sig snabbt, i samspel med deltagarna, bli en succé. Sedan är det också någonting speciellt när över 350 student tar tre dagar av sin dyrbara tid samt lägger sina knapra medel på anmälningsavgift, boende och transport. Allt för att samlas under ett tak för att utbyta argument, tankar och idéer. Det blir en mötesplats där investeringen redan skett och det som är kvar är att skörda frukten.

Vi arbetade på gamla relationer. Här med två polska deltagare!

Kombinationen, och kvalitén, av talarna var något som verkligen föll de svenska deltagarna i smaken. Att få ta del av personer som John Chisholm, VD och grundare av flera framgångsrika IT-företag samt associate MIT, tankar på entreprenörskap och människors skapandekraft hör inte till de vanliga föreläsningarna på universitetet (läs Sofia Arkeståls artikel om Johns tal i “The Libertarian”!). Inte heller individer som Tom Palmer hör till vardagen. Dock var nästan samtliga elva studentförbundare eniga om favoriten: före detta chairman för the US Libertarian party, Dr James Lark III. Dr Lark var keynote på ESFL konferensen i Stockholm och har en unik förmåga att nå ut till sin publik. Istället för att leverera svar lät han publiken problematisera om allt från frihet till välfärdsstaten till individualism.

“Det var ett privilegium att delta i en så väl genomförd konferens, både föreläsningar och diskussioner höll hög nivå. Finns inget roligare än att tillbringa en intensiv helg med likasinnade från hela Europa.”

Hugo Selling, Högerjuristerna


Tom Palmer, foto Sofia Arkestål

Framgång kommer av hårt arbete och produktivitet, något ESFL klart demonstrerade under denna konferens. När den svenska delegationen åkte hem var det ett trött gäng som hoppade på flyget. Men tillbaka till Stockholm tog vi inte bara med oss nya vänner, nordiska samarbetestankar och mängder av kunskap utan även, kanske viktigast av allt, inspiration. Inspiration om vad man kan göra för att driva idéer, nå ut till människor och möjligtvis lämna sitt lilla fotspår i resan mot en bättre värld.

“Helgen var inte så mycket en konferens som ett startskott för en internationell frihetlig rörelse. Genom att träffa frihetsälskande människor från hela jorden inser vi nu att den strid vi finner oss i inte har geografiska gränser. Frihet är vårt gemensamma mål, inte bara i våra hemländer, inte ens på våra kontinent utan på varje plats där det finns människor i världen.”

Carl Hygrell, Geijerska Studentföreningen

På plats: Ulf & Axel Waltré, Hugo Selling, Carl Hygrell, Jesper Karlsson, Gustaf Dymov, Victoria Elmgren (franska delegation), Alice Hallman, Sofia Arkestål, Anne Gulliver (kanadensisk delegation), Ebba Karlsson &

Alexandra Ivanov, Vice ordförande Fria Moderata Studentförbundet & executive board member European Students For Liberty