Moralpanik och dåligt urval

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

De senaste veckorna har blogginlägg gällande objektifiering och utklädnader florerat. Tusentals har delat inlägg där kvinnliga och manliga utklädnader jämförs och där den kvinnliga är påfallande mer “sexualiserad”. Män gör det och belyser problemet och sympatiserar med oss kvinnor medan många kvinnor gör det med uppmaningen nu jäklar.

Men innan vi totalt accepterar den bild som nu sprids uppmanar jag er att stanna upp och reflektera. Precis som med statistik kan andra jämförelser ske godtyckligt. Om vi tittar på de mest spridda inläggen ser vi att det i några jämförelser är samma återförsäljare – men i de flesta fall är det inte det. Den som gjort inlägget har godtyckligt valt ut en manlig och en kvinnlig utklädnad för att tjäna dess syfte. Lite som att jämföra hur kvinnor porträtteras medialt och då göra en jämförelse mellan Slitz och Dagens Industri. Eller om man vill göra en omvänd motsats och då jämföra Christina Stenbeck och Marcus Schenkenberg.

Jag har upplevt två Halloweenfiranden i USA. Det var tydligt att kvinnor föredrar att klä upp sig och med det visa upp sin sexualitet. Det var även tydligt att män spelade upp sin maskulinitet och med det sin sexualitet. Det här är en generell observation, som likt mycket i den här diskussionen baseras på anekdotiska bevisföring.

Tittar man på de stora återförsäljarna finns det mycket reklam gällande sexiga och avklädda utklädnader för kvinnor. På samtliga jag besökt finns det även för stora kvinnor. Problemet är alltså inte att en viss kroppstyp lyfts fram, utan att kvinnorna är avklädda. Eller då om man så vill männen. Det är inte en uppfattning jag delar.

Personligen anser inte jag att det är något fel för kvinnor – verkar finnas en hel del moralister där ute – att klä sig avklätt. Allting här i världen har att göra med sitt sammanhang. Jag anser också att det är viktigt att arbeta för att alla ska bli respekterade – oavsett vad man har på sig. Samtidigt finns det naturligtvis problem med att människor blir objektifierade givet att människor uppfattar sig objektifierade. Men detta är inte isolerat till en grupp, eller för den delen något man kan smeta på en påhittad grupp. Det är även intressant givet den diskussion som skett att de som finner världen uppdelad i objektifierad och sexualiserad – ytterligare en uppfattning jag inte delar – att de inlägg som jag kritiserar inte har gjort den distinktionen. Delvis har det rört det, delvis har det rört hur man väljer att klä sig som ett ölglas.

För att balansera en diskussion som är alldeles för godtycklig har jag nedan sammanställt en lista på vad vissa skulle kalla objektifierade män. En av bilderna kommer från en återförsäljare som tidigare har utpekats som sexistisk mot kvinnor. Jag avslutar med bilder där det är samma återförsäljare som säljer kläderna och inte selektivt valda sådana för att föra fram en viss poäng. Check your premises.

Av: Alexandra Ivanov

 

något
En väldigt barbröstad TV-spelshjälte…

roman

En läcker, historiskt trogen, soldat från 200 BC.

x-men

 

Varje man kan utan problem klä ut sig till en vanlig X-man.

Swat

Manlig, stark polis? Här är utklädnaden för DIG.

hjärnmask

Skurken från Batman. Stark och manlig.

mario

Ett riktigt Mario-par. Kvinnan är förvisso Peach, men inte särskilt avklädd. Kanske till och med för täckt?

två

Ett riktigt par Flinta. Tack och lov har kvinnan tyg framför magen. Jämställt och tillräckligt konservativt.

piraterEtt par pirater – där bilderna inte valts ut godtyckligt. Känns skönt att kvinnan inte visar hud.