Ryktet om sosseriets död är starkt överdrivet

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Det är sannerligen inte lätt att vara socialdemokrat för tillfället. Den en gång till synes oövervinnerliga maktmaskinen har efter drygt fem års exil från Rosenbad börjat likna en misslyckad sufflé som sjunker ihop alltmer ju längre tiden går.

Socialdemokratins till synes evig maktmonopol tycks vara brutet och den borgerliga regeringens reformer för Sverige i en mer frihetlig riktning. Detta är glädjande. Men, det finns också anledning att vara försiktigt vad gäller domedagsprofetiorna för socialdemokratin. För drygt fyra år sedan uttalade Sören Holmberg det nu bevingade uttalandet “Regeringen Reinfeldt är rökt“. Trots detta lyckades Alliansen bli omvalda. Det är långt tills nästa val då allt avgörs på riktigt.

Att Håkan Juholt ska bli Sveriges nästa statsminister verkar ju minst sagt vara ett Sisyfosjobb men bara för att socialdemokratin går på knäna för tillfället betyder inte det att frihetsvänner kan koppla av. Media är ofta alltför dålig på att omsätta opinionsundersökningarna i riksdagsmandat. Det räcker med att skriva in måndagens, för S katastrofala, opinionsundersökning i Valmyndighetens valsimulator för att inse att det finns mycket kvar att göra innan man helt kan avskriva ett inflytande från de rödgröna partierna.

Aftonbladets opinionsundersökning skulle ge följande utfall:

Alliansen – 165
Socialisterna + Miljöpartiet – 156
Sverigedemokraterna – 28

Även om Kd skulle få stödröster för att ta sig över 4%-spärren skulle Alliansen fortfarande ha för få mandat för att få egen majoritet. Katastrofmätningar till trots så verkar det som om de rödgröna partierna skulle fortsätta kunna vara en nagel i ögat på en borgerlig regering, med den reformtaktshämning som följer av detta.

Så än finns fortfarande mycket att göra innan den svenska socialdemokratins och dess allierade på allvar är borta från alla möjligheter till att påverka svensk politik. Dags att kavla upp ärmarna ytterligare. Annars är risken stor att socialdemokratin återuppstår ur ruinen.