You are currently viewing Sossesveriges tid är förbi

Sossesveriges tid är förbi

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Alliansen fick 39 procent i valet 2014. Det är ett klart underbetyg. Vad det beror kan man fundera på, och det ska gudarna veta att många har. Det intressanta med budgeten är dock inte Alliansen. Alla vi tänkande människor – kanske alla svenskar förutom sossar – vet att det inte är där ansvaret ligger.

I fokus ― och med det fulla ansvaret  står Socialdemokraterna. Alliansen fick inte stöd för den politik de presenterade i september, men det fick inte Socialdemokraterna heller. Endast 43 procent av befolkningen valde att lägga sin röst på vänsterblocket. Det har de rödgröna på ett överlagt och beräknat sätt valt att ignorera.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har agerat som om att de tillsammans med Vänsterpartiet utgjorde en majoritetsregering. De har producerat ett förslag utan förankring vare sig i riksdag eller bland folket. Det är politisk arrogans när den är som värst. De har inte lyssnat, de har inte respekterat valet och de kör på som om att de åter styr Sverige med järnhand. Men staten Sossesveriges tid är förbi.

För att vara tydlig: valresultat måste respekteras. Vänsterblocket har inte egen majoritet. Deras politik kommer inte att gå igenom bara för att de säger så. Det är dags att förhålla sig till en verklighet där Centerpartiet och Folkpartiet står tryggt på sina egna ben och inte lägger ner sina röster bara för att Socialdemokraterna »säger så«.

Vi ska komma ihåg att Alliansen axlade rollen av en minoritetsregering under den andra mandatperioden. De anpassade sin politik – det var fortfarande deras politik – till det parlamentariska läget. Men Socialdemokraterna har kört in i situationen likt en bulldozer och utan dialog eller försök till diskussion försökt krossa allt vad det fria vårdvalet, Förbifarten eller Bromma heter. En politik som de inte har mandat att genomföra.

Jag är inte överförtjust i tanken på ett extra val. Ett valresultat på 39 procent kräver längre tid av reflektion av de borgerliga partierna än knappt två månader. Men detta har inget med det som sker nu att göra med. Socialdemokraterna måste återkomma med en budget som är förankrad i – den öppna och toleranta – verkligheten. Deras regeringsoduglighet är i dagsläget inte bara ett föraktfullt svek mot väljarna utan utgör även en potentiell fara för vår politiska framtid.

mickeyStefan Löfven och Åsa Romson tycks ha inspirerats av »Mickey trailer«.