Terrorismbekämpningens alternativkostnad

 • Inläggsförfattare:
 • Inläggskategori:Bloggen
  *      o   * They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.
They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.

Nu är ledigheten för de flesta är över börjar vardagslivets slit och tråk. Presidiets nyårslöfte är att försöka uppdatera bloggen bättre, med flera kvicka kommentarer om det mesta.

En av de mera intressanta händelserna är reaktionerna över den senaste kalsongbombarens misslyckande. President Obama har skällt ut sina anställda och nu väntas nakenscanning på flera flygplatser, vilket applåderas av nudisterna. “Frihet är slaveri” verkar vara det nya svarta.

Men, när alla hyllar övervakningen och de ökade kontrollerna väljer vi i FMSF att fundera ett tag till.  Alla ekonomer känner till begreppet alternativkostnad; att kostnaden för något är vad du måste ge upp för att få det. Bäst beskrivet är begreppet i Frédéric Bastiats  geniala essä “Det man ser och inte ser“. Vad är då kostnaden för att få ökad säkerhet på våra flygplan? Om detta skriver Ola Wong och Henrik Alexandersson två synnerligen läsvärda inlägg.  Ytterligare ett exempel kom nyligen, när flygbolaget Malmö Aviation vägrade att ta med ett organ på sin flight, eftersom väskan med cellproverna innehöll för mycket vätska. Att det inte rörde sig om en bomb borde varit självklart och nu gick värdefulla celler förlorade som annars hade kunnat förbättrat en kvinnas liv.

Borde vi inte ta en rejäl debatt snart om det verkligen är värt kostnaden när vi försöker reducera redan minimala risker för människor att dö av terrorattentat, när vi måste ge upp så mycket av det som gör vårt samhälle rikt?