Ur vägen moskoviter, friskt mod i gossar blå!

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Det har varit mycket om försvaret här på bloggen den senaste tiden, men det har också hänt en hel del intressant. Inför Folk & Försvars årliga konferens rapporteras det att självaste försvarsminister Sten “Tomhylsan” Tolgfors har

Det kan vara klokt att ha skepp i Östersjön
Det kan vara klokt att ha skepp i Östersjön

insett att världen kanske inte är så rosenskimmrande som finansdepartementet verkar tro. På bara några dagar hade Ryssland 20 000 trupper i Georgien, vilket förstås får en att fundera hur många de skulle kunna ha i Sverige på 5 dagar. 20 000 soldater låter kanske inte så mycket, själv gjorde jag slutövning med 10 000 andra värnpliktiga 2005, men noter att det svenska försvaret räknar med 1 års förvarning, inte 5 dagar. Att ens få fram 20 000 på några dagar verkar högst osannolikt.

Överste emeritus Bo Pellnäs skriver klokt om hur framtidens försvar för Sverige kan se ut.

Flera kanske undrar om detta med försvaret inte bara är något som övervintrande högerspöken bryr sig om, att vi lever i en civiliserad värld där krig tillhör det förgångna. Men försvaret handlar även, som Pellnäs skriver om, trovärdighet. Och fråga dig själv käre läsare: Om en kort och smal person tränger sig i kön på ICA så säger du nog till. Men om personen som knôr sig är 2m lång, väger 110 kg och har en Hells Angels väst på sig kanske du väljer att vara tyst.

När Ryssland nu muddrar upp en hamn i Gotland, bygger en pipeline med tillhörande signalspaningstation, mördar granskande journalister, förtrycker grannstater, försvårar livet för oppositionspartier samt rustar upp sina styrkor är Sverige väldigt tyst. Undra varför…

*Uppdatering* Även Folkpartiledaren Jan Björklund anser numera att svenska försvarets förmågor bör stärkas och att vi varit för naiva när det gäller Rysslands utveckling. Lite hopp i tunneln alltså.