Vita Rosen – Studentrevolutionen mot Hitler

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Bloggen

Europa har inte alltid varit så fridfullt som idag. Det må vara över 67 år sedan vår kontinent brann, men än idag är det en del av vårt arv. Det är en del av vad vi är och av vad vi kommer att bli. Inte heller får vi ta vår nyfunna frihet för given, som Reagan en gång sade: “demokrati är aldrig mer än en generation från att utplånas”. Jag vill därför, istället för att skriva ett satiriskt inlägg “från idé till politik – en historia om Centerpartiet”, dela med mig av historien om Vita Rosen.

Vita Rosen var en studentdriven motståndsrörelse i Hitlers tredje rike under ledning av syskonen Sophie och Hans Scholl. Nästan alla medlemmar var studerande vid Ludwig-Maximilian Universitetet i München. Förutom att dela samma framstående universitet delade de åsikten att anständiga människor bör stå upp för det anständiga, oavsett omständigheter. De bestämde sig, medan vänner och bekanta arresterades och försvann, att aktivt bekämpa nazismen.

Sophie & Hans Scholl

Deras motto var alltid fredligt motstånd. De skrev och distribuerade tusentals flygblad i München, särskilt inriktat på studenter. De berättade om vad de ansåg vara nationalsocialisternas sanna natur och uppmanade andra att följa deras exempel. Högst medvetna om vad deras handlingar kunde komma att resultera i vägrade de stå passiva när världen som mest behövde höra att den hade fel.

“Somebody, after all, had to make a start. What we wrote and said is also believed by many others. They just don’t dare express themselves as we did.”

-Sophie Scholl

Vita Rosen hann författa och sprida sex flygblad innan de arresterades den 18 februari 1943. I tiden innan fred och frihet kom sanningssökande med ett högt pris, Syskonen Scholl och Christoph Probst, ansvarig för layout, avrättades med giljotin tre dagar senare. Det följande året kom hela deras grupp att möta samma öde. Studenter som stod upp mot mänskligheten i dess värsta form mördades och berövades på sin framtid. Detta är dock inte bara en historia om mänsklig tragedi och enastående mod, det finns mer vi bör reflektera över när vi berättar om vita rosen.


Vi lever inte i samma tid som syskonen Scholl. Samtidigt, tar vi några minuter och tänker inte bara på Vita Rosen utan vad de faktiskt representerar finner vi snabbt att brunnen är djupare än den är bred. Vad händer om vi slutar stå upp för vad vi tror på? Vad är ryggmärgen av vår frihet idag? Vad händer om ryggmärgen byts ut? Vilken framtid formas av den verklighet vi accepterar?

Som Sophie Scholl så ofta citerade:

“Man måste vara hårdför i tanken, men vek i hjärtat”

-Jacques Maritain

Resterande medlemmar

Alexander Schmorell, Willi GrafTraute Lafrenz, Katharina Schueddekopf, Lilo Berndl, Jurgen Wittenstein, Marie-Luise Jahn & Falk Harnack.