You are currently viewing Reseberättelse: Winter University och Europa 2030

Reseberättelse: Winter University och Europa 2030

  • Post author:
  • Post category:På plats

Den 23-28 februari representerade Charlotte Nilsson (Atenum), Evelina Goderholt (FMS Stockholm), Julia Setterberg (FMS Linköping), Kristina Olausson (Atenum) och Olivia Andersson (internationell sekreterare) förbundet på Winter University med European Democrat Students (EDS). Mötet ägde rum i Berlin – staden som mer än andra symboliserar det enade Europa – på temat ”Europe 2030 – United We Stand”. År 2016 markerar dessutom 55 år efter EDS grundande, vilket uppmärksammades och firades.

Vid ankomst välkomnades över hundra deltagare till Konrad Adenauer Stiftung (KAS) med middag och tal av Doris Pack, f.d. ordförande för EU:s utskott för kultur och utbildning. Utskottsarbetet började sedan på onsdagen. Evelina var ansvarig för ”Higher Education and Research”, Julia för ”Human Rights” och Charlotte för ”Policies for Europe”. FMSF hade två motioner: en om säkerhet för journalister och en om artificiell intelligens i en förändrad arbetsmarknad, varav båda motioner gick igenom i arbetsutskotten och på rådsmötet. Föga förvånande var det två migrationsmotioner som var mest kontroversiella; den första som presenterades av tyskarna låg nära FMSF:s linje, medan den som presenterades av bulgarerna låg på motsatt sida av spektrat. Trots de skilda narrativen gick båda motionerna igenom, efter mycket debatt och grovjusteringar från Norden och Tyskland. Under eftermiddagen lyssnade vi på seminarier om politisk kommunikation, smarta regioner och städernas framtida roll på kontinenten, den Europeiska säkerhetsordningen och vad som bör ingå i den Europeiska säkerhetsstrategin samt om EU:s interna säkerhet.

Morgonen därpå innebar ett fullspäckat schema, där tyskarna bekräftade (eller i alla fall försökte bekräfta) stereotypen av att hålla tider, något som sällan sker i EDS-sammanhang. Vi fick bland annat lyssna till Roland Freudenstein som talade om Europeisk identitet, Thomas Birringer som talade om grannskapspolitik med fokus på MENA-området, och Hans-Gert Pöttering som adresserade det Europeiska projektet ur ett långsiktigt perspektiv. En av höjdpunkterna var Sait Matty Jaw, en aktivist från Ghana som deltar i Students at Risk-programmet (STAR) i Norge. Han berättade om hur han hade jagats och fängslats för sitt engagemang och om hur han nu studerar i Norge. STAR har varit en fråga som EDS har drivit politiskt i såväl EPP och EYF som nu senast i Europaparlamentet, men detta var första besöket av någon STAR-deltagare till EDS. Under eftermiddagen diskuterades stadgan och undertecknad presenterade Conference Resolution om en strategi för Europa 2030. Dagen avrundades med buffé och middagstal om digitalisering. Efter att ha bytt från kostym till jeans for vi till en pub och beställde in ett flertal 10-literstunnor med öl. When in Berlin, så att säga. Det blev sång på alla tänkbara språk och vi kan konstatera att den kommande EDS-sångboken kommer att uppskattas av ett par delegationer från nord och syd. Italienarna medgav även att de hade ändrat ståndpunkt i fråga om samkönade partnerskap efter debatterna i EDS. Small steps…

Fredagsmorgonen inleddes med studiebesök till Berlin-Hohenschönhausen Memorial, som är ett museum och minnesplats från DDR-tiden och som tidigare använts som fängelse med psykologisk skrämsel som metod. Intressant, men otäckt besök. Eftermiddagen blev mer lättsam med paneldebatter parallellt med filminspelning, följt av en mottagning för att fira EDS 55-årsjubileum. Till jubiléet hade EDS-hoodies tryckts upp och kvällen invigdes med en film om EDS historia. FMSF fick vara lite extra stolta, då vi tillsammans med HS Norge, KS Danmark, RCDS Tyskland och AG Österrike var de som grundade organisationen 1961. Roligt också att ta del av gamla EDS-kampanjer: ”öppna gränser”, ”ett enat Europa” och ”ett Europa utan murar”. Till mottagningen var EPP:s generalsekreterare Antonio López-Isturiz inbjuden, som höll sitt sedvanliga brandtal om behovet av ett ”starkare Europa”.

Under lördagen reste vi till Bundestag, där vi först fick en guidad rundtur och sedan placerades i ett konferensrum med en helt fantastisk utsikt. Utöver motioner, propositionen och nya stadgor beslutades det om avgiftssystem, vilket tyvärr fick avslag. Två organisationer som efterfrågat ändrad medlemskapsstatus fick avslag, medan två organisationer – SMD Polen och NCD Italien – blev välkomnade som ”Full Members” med rösträtt, vilket är väldigt positivt. Styrelsen lanserade därutöver den nya hemsidan för EDS magasin Bullseye, på vilken man nu äntligen kan länka välskrivna artiklar (återstår bara att uppdatera den ordinarie hemsidan). Mötet pågick i 12 timmar utan kaffe och längre raster, men lyckligtvis hade svenska delegationen lärt av tidigare misstag och tagit med snacks för att hålla energin uppe (det var vi rätt ensamma om). I de viktiga besluten fick vi som vi ville, så överlag var det ett lyckat möte.

FMSF:s motioner såsom de antogs på rådsmötet går att läsa här:

”Artificial Intelligence and a Changing Labour Market” https://docs.google.com/viewer?url=http://edsnet.eu/uploaded-images/documents/12/EDS%20WU%20-%20PfE%20-%20Artificial%20Intelligence%20and%20a%20Changing%20Labour%20Market.pdf&embedded=true

“Safety of Journalists and Impunity” https://docs.google.com/viewer?url=http://edsnet.eu/uploaded-images/documents/13/EDS%20WU%20-%20HR%20-%20Journalists.pdf&embedded=true

Exempel på andra bra motioner handlade om rörlighet för företag och om det östliga partnerskapet.

Vid avresedagen därpå fick några av oss möjlighet att besöka East Side Gallery, se tyskarnas huvudkontor och erhålla en kopia av deras sångbok, som istället för ”melodi” hade utskrivna noter (lite imponerade var vi). Desto mindre glädjande var det att två veckor senare nås av valresultaten i de tre tyska delstatsvalen, där populisterna kraftigt gått framåt och kristdemokraterna backat. Att prata om ett enat Europa och vilka värderingar vi vill se får väl därmed anses vara högst relevant.

Nästa möte äger rum i London 20-24 april, där det Europeiska projektet kommer att diskuteras i kontexten av Storbritanniens folkomröstning och ett eventuellt Brexit. Den som är intresserad att följa med kan kontakta undertecknad på [email protected].

Olivia Andersson
internationell sekreterare