You are currently viewing Skattesveket: Moderata kommunpolitiker höjer skatten – och slösar med pengarna

Skattesveket: Moderata kommunpolitiker höjer skatten – och slösar med pengarna

Försiktighet med skattebetalarnas pengar och respekt för människans ekonomiska frihet har alltid varit moderata grundprinciper. Det gäller på alla politiska nivåer. Skattepengarna tillhör inte stat och kommun – utan de människor som har skapat dess värde.

Det som nu sker runt om i landet är inte en godtagbar utveckling. Medan endast fem moderata kommunalråd sänker skatten får invånarna i 43 moderatstyrda kommuner höjd skatt i år.

Samtidigt finns det stora skillnader i vad kommunerna spenderar på infrastruktur, kultur och fritid, och politisk verksamhet – kostnadsområden som inte kan förklaras av demografiska skillnader eller motiveras utifrån det kommunala kärnuppdraget.

Samtliga av de kommuner som vi lyfter i vår kampanj har större besparingspotential än sina respektive skattehöjningar. Majoriteten av de kommuner som i år höjer skatten hade i stället kunnat sänka den – om man hade gjort bättre prioriteringar. Om detta skriver ordförande Catarina Kärkkäinen i Dagens Samhälle i dag.

”Moderatpolitiker som höjer skatten agerar inte i moderat anda. Moderat anda är att sänka skatten.” Det sade Ulf Kristersson då han som MUF-ordförande krävde att moderata politiker som höjde skatten avgick. Det är en sanning som gäller fortfarande i dag.

Moderaterna som styr i de 43 kommuner som i år får höjd skatt borde gör allt i sin makt för att dra ned på kostnaderna – eller avgå.

Hem1

Hem2
Siffrorna i kampanjen är hämtade från rapporten Om kommunerna prioriterade annorlunda från år 2016, i vilken Skattebetalarnas förening undersöker skillnaderna i kostnader inom infrastruktur, kultur och fritid, och politisk verksamhet. I den finns även siffror för övriga kommuner.

Rapportens slutsats är att 18 miljarder kronor hade kunnat sparas in i hela landet om alla kommuner effektiviserade i linje med de tre kommuner inom respektive kommungrupp som har lägst kostnader. Svenskt Näringsliv har gjort liknande observationer.