20 år av frihet

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Press

För 20 år sedan idag föll Berlinmuren och världen tog ett stort kliv till det bättre på frihetsskalan. Även om många numera är överens om det goda i händelseutvecklingen var tongångarna annorlunda i slutet av åttiotalet.

– När moderaternas nuvarande europaparlamentariker Gunnar Hökmark 1988 menade att Sverige borde stödja den baltiska frihetskampen kallade socialdemokraterna detta för ”utrikespolitiska stolligheter” och menade att Sverige inte skulle hjälpa till att ”bryta loss” Estland, Lettland och Litauen från Sovjetunionen. Riksdagsledamot (S) Stellan Andersson var ordförande för både vänföreningarna Förbundet Sverige-DDR och Förbundet Sverige-Sovjetunionen. Utrikesminister (S) Sten Andersson menade att ”Estland inte är ockuperat” och Pierre Schori (S) fyllde i med att ”Vi vill inte… bidra till någon separatism där.” Längre ut på vänsterkanten var stödet för kommunism och diktatur natur

ligtvis ännu starkare. Sveriges insatser för friheten i de baltiska länderna går istället tillbaka på Fria Moderata Studentförbundets före detta ordförande och dåvarande statsminister Carl Bildt, vars omsorg om våra östersjögrannar var betydligt större än viljan att hålla sig väl med kommunisterna i öst.

Det säger Petrus Boström, förbundsordförande för Fria Moderata Studentförbundet, med anledning av dagens firande av murens och kommunismens fall, och fortsätter:

– Fria Moderata Studentförbundet hyllade frihetsidealet och försökte bekämpa kommunismen långt innan muren föll. Visst är det trevligt att fler i efterhand insett Sovjetunionens moraliska och ekonomiska nederlag, men efterhandskonstruktioner river inga murar. Det gör däremot klassisk liberalism. Vi kommer därför att fira murens fall och räknar dessutom med fler framtida segrar i frihetens tecken. Frågan är dock hur Lars Ohly firar ikväll?

zp8497586rq