Intervju med Hugo Selling SvD, 16/2

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Press

“Svängen mot mitten kommer straffa sig”

Kritiken pyr inom Moderaterna. Fredrik Reinfeldt och Anders Borgs debattartikel i DN där de skjuter ytterligare jobbskatteavdrag på framtiden och i stället talar om skattehöjningar gillas inte av Högerjuristernas ordförande och Fria moderata studentförbundets organisationssekreterare Hugo Selling. Selling är också kritisk till att Moderaterna öppnat för kvotering till bolagsstyrelser.

<span class="copyright">FOTO: Privat</span>

FOTO: PRIVAT

Hallå där, Hugo Selling, vad är det du kritiserar?

– Den senaste moderatstämman beslöt att inte driva frågan om kvotering, då bör inte ledningen göra tvärtom. Utspelen om skattesänkningar går också emot stämman åsikt. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg för en politik som går emot vad partiet står för.

Vad tror du ligger bakom ledningens ändrade syn?

ANNONS

– Jag tror att det finns en rädsla för att bli för ideologiska. Det är lätt hänt när man sitter vid makten så länge, att man distanserar sig från vad man egentligen tror och tycker.

– Men de som röstar på Moderaterna vill ha lägre skatter och mer frihet. Vill man ha högre skatter och kvotering finns Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Jag tror att svängen mot mitten kommer att straffa sig.

Straffa sig, utveckla.

– De nya moderaterna har varit duktiga på att vinna val men de har gett upp striden om ideologin. Mitt personliga engagemang bottnar i individens frihet. Hur ska jag fortsätta om jag ska säga att mer skatter är bra. Jag betvivlar inte att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg vill sänka skatterna innerst inne men nu målar de in sig i ett höra.

Skulle svensk ekonomi tåla sänkta skatter?

– Svensk ekonomi tål inte höga skatter. Pengarna tillhör människorna, inte staten. Vi är hårt beskattade och många har små besparingar.

Men regeringen har fått kritisk från bland annat Konjunkturinstitutet för att de senaste skattesänkningarna gör att överskottsmålet inte nås.

– Varje reform ska finansieras skattekrona för skattekrona. Men det borde vara en moderat ryggradsreflex att se över alla utgifter innan man börjar tala om att höja skatterna.

Vilka utgifter skulle du vilja minska?

– Det finns mycket, minska det nya Folkhälsoinsititutet, se över alla utgifter på Tillväxtverket.

– Det finns många områden som privatpersoner är mer kapabla att ta hand om än politiker, som skolor och sjukhus. Det är tjänster som kommer att finnas även om staten drar sig tillbaka, då via privata alternativ.

Tror du att fler moderater tänker som du?

– Ja, det är jag övertygad om. Organisationen fria moderata studentförbundet får allt fler medlemmar. Om man ska formulera våra åsikter är det kort och koncist fria marknader och fria människor. Frågor som berör och engagerar många unga människor.