You are currently viewing Metro 27/3: Earth hour är idiotiskt – tänd lyset i stället

Metro 27/3: Earth hour är idiotiskt – tänd lyset i stället

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Press

Alexandra Ivanov: Earth hour är idiotiskt – tänd lyset i stället

​Kampanjen Earth hour säger sig värna klimatet, men är i själva verket bara tom symbolpolitik. Elektricitet bidrar till att rädda liv i länder med lägre levnadsstandard. Vi ska inte släcka här, vi ska tända där, skriver Alexandra Ivanov, ordförande för Fria moderata studentförbundet.
DEBATT

På lördagen släcker tusentals människor sina lampor i en timme under kampanjen Earth Hour. Samtidigt lever 1,3 miljarder människor utan elektricitet, och två miljoner människor dör varje år av rökförgiftning för att de tvingas elda i sina hem. Världens fattiga behöver inte likes på Facebook. De behöver frihandel och innovation.

Om hela världens befolkning skulle släcka lyset under lördagens Earth Hour, så skulle energibesparingen inte ens motsvara Kinas utsläpp av växthusgaser under en minut. Det spelar naturligtvis ingen roll – för tanken bakom initiativet är inte att åstadkomma någonting på riktigt, utan ren och skär symbolpolitik.

Det finns ingen mer idiotisk symbolik än att släcka ner Östermalm och Södermalm i en timme. Moderna energikällor har revolutionerat våra liv och är tveklöst den viktigaste förutsättningen för dagens välstånd. De har möjliggjort alla moderna bekvämligheter som diskmaskiner och datorer men är också en förutsättning för en fungerande sjukvård.

Tyvärr ser det inte lika ljust ut i hela världen. Enligt FN tvingas tre miljarder människor att förlita sig på vedeldning inomhus för att värma sina hem och laga sin mat. Det motsvarar 40 procent av världens befolkning, och varje år dör nästan två miljoner människor till följd av detta. Av dessa två miljoner människor är 800 000 barn.

Det är stora siffror, och stora siffror är svåra att greppa. Men faktum är att världen behöver svar och lösningar, inte fler verkningslösa aktioner. Tillsammans kan vi skapa en bättre värld, men det kräver utveckling och tillväxt.

Elektricitet behövs för att driva medicinsk nödutrustning, lagra blod och vaccin samt utföra livsnödvändiga operationer – även på natten. Vi ser också att länder med högre levnadsstandard har mindre utsläpp, så förutom att rädda liv bidrar modern elektricitet även till att rädda klimatet.

Och det finns ljus i mörkret. Internationella energirådet (IEA) och Världsbanken rapporterar trots allt om en positiv trend över tid. Över 1,7 miljarder människor har fått tillgång till elektricitet sedan 1990, och 1,6 miljarder till bättre matlagningsmöjligheter. Det är en fantastisk utveckling som vi har handel, innovation och tillväxt att tacka för.

Vi måste arbeta för bättre teknik och grönare energikällor. Det förstår nog även förespråkarna av Earth Hour. Men istället för att tala om lösningen antyder de att lösningen är problemet. Det kommer inte att hjälpa vare sig vår jord eller vår befolkning.

Det finns en väg framåt: Vi ska inte släcka här. Vi ska tända där!

Alexandra Ivanov

Ordförande, Fria moderata studentförbundet