Statsministern far med osanning i partiledardebatten

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Press

Under årets första partiledardebatt på torsdagen anklagade statsminister Stefan Löfven de borgerliga partierna för att inte ta coronapandemin på allvar och påstod att de borgerliga partierna sänker skatterna i kommunerna de styr i stället för att prioritera äldreomsorg och sjukvård.

Det stämmer inte att de borgerliga partierna sänker skatter i kommuner och regioner. I alla fall inte mer än socialdemokrater. I vår kommande rapport Gröna, röda och svarta listan kartlägger vi hur de kommunala skatterna i Sverige förändrats under mandatperioden i borgerligt styrda liksom vänsterstyrda kommuner.

Vad vi kan visa i rapporten är att det i år bara är 11 kommuner som sänker skatten. 5 av dem har en moderat ordförande i kommunstyrelsen och i lika många är det en socialdemokrat. Detta uppmärksammar i dag Svenska Dagbladets ledarsida med hänvisning till vår rapport. 

Moderata kommuner som sänker skatten: Nacka, Höör, Huddinge, Danderyd samt Österåker. Socialdemokratiska kommuner som sänker skatten: Orust, Svenljunga, Pajala, Tyresö och Knivsta. Därutöver sänker också Centerpartistyrda Gagnef kommun skatten.

Rapporten lanseras i januari och är författad av ordförande John Norell, doktorand i nationalekonomi, tillsammans med Johannes Nathell, skattepolitisk talesperson och .

Önskar du få den skickad till dig kan du kontakta oss på [email protected].

Data: SCB och SKR.