You are currently viewing FMSF vinner strid om snusförbudet i EDS

FMSF vinner strid om snusförbudet i EDS

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Nyheter / Press

PRESSMEDDELANDE
Stockholm 11 februari 2019

Fria Moderata Studentförbundet driver på för att avskaffa EU-förbudet på försäljning av snus.

I helgen arrangerades European Democrat Students rådsmöte – Council Meeting – i Barcelona. EDS är den officiella studentorganisationen för Moderaternas och Kristdemokraternas europeiska politiska parti European People’s Party (EPP). Svensk medlemsorganisation och grundare av EDS år 1961 är Fria Moderata Studentförbundet (FMSF). FMSF representerades av en delegation ledd av studentförbundets internationella sekreterare och viceordförande Gustaf Reinfeldt.

Till rådsmötet hade FMSF bland annat motionerat om att avskaffa förbudet på försäljning av snus i EU. Inför omröstningen kampanjade FMSF med ett stånd – frihetskiosken – och information till delegaterna om snusets skademinimerande effekter, och lyckades under rådsmötet även få motionen bifallen. Det är numera EDS officiella ståndpunkt att förbudet på försäljning av snus i EU bör avskaffas.

– Det finns ingen kampanj, reglering eller skatt som lika effektivt som snus har fått människor att sluta röka i Sverige. Samma effekt skulle kunna bli verklighet i stora delar av Europa, vore det inte för förbudet. För FMSF är detta dessutom en fråga om grundläggande liberala rättigheter och marknadsekonomi, säger ordförande Catarina Kärkkäinen.

Nu kommer förbundet att fortsätta kampanjen för att starta en diskussion inom EPP och lyfta frågan under vårens EU-valrörelse med förhoppning om att till slut avskaffa förbudet.

Kontakt

Ordförande Catarina Kärkkäinen
[email protected]
070 29 29 025

Viceordförande & internationell sekreterare Gustaf Reinfeldt
[email protected]
072 300 6300