SvD Säkerhetsrådet 23/11 – Sten Storgärds: Wallströms visioner farliga för freden

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Nyheter

Det vore förödande för Sverige om regeringen går på utrikesminister Margot Wallströms linje och antar konventionen om ett förbud mot kärnvapen. Mer pengar till försvaret, utökat samarbete med USA och Natomedlemskap är betydligt bättre recept på en fredligare värld, skriver Fria Moderata Studentförbundets viceordförande Sten Storgärds i Säkerhetsrådet.

Artikeln går att läsa här.

 

I årtionden har debatten om kärnvapen präglats av panik, oförstående och naivitet. Trots att Sverige – med socialdemokraterna vid makten – hade långt gångna planer på egna kärnvapen långt in på 1960-talet, har svensk debatt varit präglad av nedrustningskampanjer från vänster. Och nu är kärnvapen inte oväntat ett hett ämne igen i takt med rysk upprustning och rysk krigföring i Europa.

Vi känner igen slagorden som återvänt från den svenska så kallade fredsrörelsen om en kärnvapenfri zon och fred genom minskad militär förmåga.

I FN har en konvention om förbud mot kärnvapen initierats. I stället för icke-spridningsavtalet som redan förbjuder nya stater från att skaffa kärnvapen ska konventionen helt förbjuda kärnvapen. Inget Natoland röstade för konventionen, men Sverige röstade däremot ja tillsammans med bland annat Iran, Vietnam, Saudiarabien och Venezuela.

Nu när frågan om ratificering har nått regeringen har man börjat fråga sig om man verkligen hamnat i rätt sällskap.

Sverige har därför avvaktat med att underteckna konventionen och försvarsminister Peter Hultqvist (S) har köpt sig tid genom att tillsätta en utredning. Hultqvist säger att inget får ske som rubbar våra försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten. Han hade lika gärna kunnat säga rakt ut att han motsätter sig konventionen, eftersom USA och Nato har gjort det tydligt att ett undertecknande kommer att få negativa konsekvenser för samarbetet.

Ledande företrädare för Miljöpartiet har dock gått händelserna i förväg, och argumenterar för att Sverige bör underteckna konventionen. För det första påminns man om Miljöpartiets konstitutionella innovation att driva oppositionspolitik medan man sitter i regering. För det andra påminns man om hur naiva Miljöpartiet är i fråga om försvars- och säkerhetspolitik. Enligt Miljöpartiet är kärnvapen otäckt och måste därför förbjudas – av ett FN där Ryssland har veto i säkerhetsrådet och Saudiarabien fick förtroende att sitta i FN:s kvinnokommission.

Det är inte FN som har varit garanten för fred i världen utan det är terrorbalansen med kärnvapen som räddat oss från ett tredje världskrig mellan Väst och Öst. Svensk säkerhet var under hela kalla kriget ytterst grundad på amerikanska kärnvapen. Vetskapen att Sverige backats upp av amerikanska atombomber har varit avskräckande. Så även i dag och i framtiden.

Miljöpartiet och andra motståndare är för naiva för att inse är att skurkstater och diktaturer är de enda som kommer att behålla sina kärnvapen. Världen blir knappast tryggare och fredligare i ett läge där endast Nordkorea och Ryssland har kärnvapen. Det vore en bisarrt dum handling att frivilligt avväpna sig själv. Miljörörelser, vänsterrörelser, fredsrörelser eller vad de nu vill kalla sig har dock alltid hellre – medvetet eller omedvetet – gått diktaturers ärenden än att sätta våra egna verkliga intressen främst.

Samtidigt som socialdemokraterna smutskastat USA har Sveriges frihet varit beroende av ett starkt amerikanskt ledarskap i världen. Den moraliska stormakten Sveriges utrikespolitik verkar dock ha tagit mottot direkt från Bibeln att ”den Gud älskar, den agar han”. Samtidigt som Sverige under det kalla kriget utåt prisade neutralitet mellan demokrati och diktatur, hade vi hemliga samarbeten med olika Nato-länder och i synnerhet USA.

Sverige bör inte underteckna konventionen utan i stället bör vi hedra och utöka vårt samarbete med USA. De som vill förbjuda kärnvapen för alla – och hellre kritiserar USA än skurkstater – tar friheten att säga vad man vill och tycka vad man vill för given. Det är tusentals amerikanska soldater som har dött för deras rätt att nu håna landet som försvarat oss. Det är dags för Sverige att inse att vi agerar bäst för fred och frihet genom att bistå USA och våra allierade i stället för att sätta käppar i hjulen.

Den svenska linjen bör därför vara Natomedlemskap, minst 2 procent av BNP till försvaret och ett bestämt nej till FN:s kärnvapenkonvention.

STEN STORGÄRDS är viceordförande för Fria Moderata Studentförbundet