Kulturell libertarianism

  • Post author:
  • Post category:Bloggen

Vad är det som gör att människor blir libertarianer? Inte är det karriärsmöjligheterna i alla fall, vi man lyckas i den svenska modellen är det bäst att älska den svenska modellen och ta avstånd från tidigare, avikande, åsikter.

Den svenska libertarianismen och anglo-saxiska konservatismen kan tyckas lysa med sin frånvaro när samtliga svenska riksdagspartier hyllar den svenska asociala modellen. Men finns det då inte svenskar som ogillar övervakningsstaten, förmynderiet och allt annat?

Förrutom FMSF, borgerliga ungdomsförbund och vissa tankesmedjor finns det en stor grupp människor i Sverige som visserligen kanske inte kallar sig själva för nyliberala, men som i ord och handling demonstrerar just varför vi behöver frihet. Synth, Goth och Hårdrock är musikstilar som attraherar människor som har valt en udda väg i mellanmjölkens land.

Liberal hjälte?

Det är ingen slump att många libertarianer är förtjust i ovan nämnda musikstilar, inte heller att det finns en stor fascination över science-fiction eller rollspel. Individualister som har valt andra intressen än de gängse och som ibland tvingas betala ett högt pris för detta. Detta skapar en skepsis emot majoritetens tyranni och en benhård tro på att var och en av oss har rätt att leva vårat eget liv och, givet att vi inte skadar andra, det är inget som någon annan har med att göra.

Det är förvisso spekulation, men en trolig anledning till att ovanstående grupper inte omedelbart identifierar sig som libertarianer är att denna rörelsen allt för länge endast förespråkats av äldre nationalekonomer med endast teknokratiska argument. För mycket lafferkurva och för lite rätten att få dricka sitt öl, äta sina chips, eller bära svart läder en het sommardag.

Rätten till sitt eget liv innefattar både rätten till en egen subkultur och rätten att förfoga över sina egna pengar. En modern svensk libertariansk rörelse måste inse detta och kanske i högre grad ha Rogue snarare än Friedman som affischnamn.

För ingen har sagt det mera konsist än The Crüxshadows: Leave me alone!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qQXF2Q407ws]