Danmark anses av många som ett land med en hård, restriktiv invandringspolitik. Vad många kanske inte vet är att Danmark har ett Green Card-system som på ett transparent sätt visar icke-EU-medborgare hur de kan uppnå ett Green Card till Danmark.
Systemet är till för att möjliggöra för kompetent arbetskraft att invandra till Danmark (tre års uppehållstillstånd, initialt). Man behöver uppnå 100 poäng för att få ett Green Card, och poäng ges för utbildningsnivå, språkkunskaper, arbetserfarenhet, anpassningsförmåga och ålder. Innehar man exempelvis en PhD så får man 80 poäng.
Systemet infördes 2007. Förra året (2010) fick ungefär 3000 personer Green Card till Danmark. Forskning från Copenhagen Business School visar att att produktiviteten i företag som anställer utländsk arbetskraft är 5-15% högre än företag som inte anställer utländsk arbetskraft. Många av de som söker Green Card kommer direkt från universitetsstudier i Sverige (men har inte fått möjlighet att stanna i Sverige).
Migrationsminister Tobias Billström har tidigare presenterat förslag för underlättad arbetskraftsinvandring. LO menade (inte oväntat) att förslagen “hotade den svenska modellen” (dvs. att facket inte längre skulle kunna sätta stopp för migranterna). Även S, VP och TCO framförde liknande åsikter.
Alla (utom möjligtvis facket) skulle tjäna på ökad arbetskraftsinvandring – både arbetsgivare som arbetskraftsinvandrare och svenska konsumenter. Det är hög tid att vi gör det lättare för arbetskraftsinvandrare att komma till Sverige.